Przegrzebki na dyniowym puree

Ponownie dynia, ale tym razem to nie ona gra pierwsze skrzypce w tym daniu. Tutaj królują przegrzebki, czyli małże świętego Jakuba. Przegrzebki to moja miłość od pierwszego kęsa i chyba mój ulubiony owoc morza (zaraz po ośmiornicy). Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty, ale za to pełen cudownych smaków przepis. Karmelizowane na maśle przegrzebki to coś, czego choć raz w życiu warto spróbować.

I wiem, że przegrzebki nie należą do najtańszych, ale raz na jakiś czas warto w nie zainwestować.

 

Składniki:

  • 4-6 przegrzebków
  • 1 mała lub pół większej dyni hokkaido
  • 2 kolby kukurydzy
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy ząbki czosnku w łupinach i pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach aż zmięknie.
  2. Upieczoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy z czosnkiem wyciśniętym z łupinek oraz śmietanką kremówką. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
  3. Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez ok 30 minut.
  4. Na patelni układamy nasmarowane oliwą przegrzebki i karmelizujemy z dwóch stron, następnie dodajemy masło i kiedy zacznie się pienić polewamy tą pianą przegrzebki dopóki tworzy się piana.
  5. Tak przygotowane przegrzebki serwujemy na ciepłym puree dyniowym z ugotowaną kolbą kukurydzy.

 

 

 

 

Przegrzebki na dyniowym puree

Ponownie dynia, ale tym razem to nie ona gra pierwsze skrzypce w tym daniu. Tutaj królują przegrzebki, czyli małże świętego Jakuba. Przegrzebki to moja miłość od pierwszego kęsa i chyba mój ulubiony owoc morza (zaraz po ośmiornicy). Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty, ale za to pełen cudownych smaków przepis. Karmelizowane na maśle przegrzebki to coś, czego choć raz w życiu warto spróbować.

I wiem, że przegrzebki nie należą do najtańszych, ale raz na jakiś czas warto w nie zainwestować.

Ingredients

  • 4-6 przegrzebków
  • 1 mała lub pół większej dyni hokkaido
  • 2 kolby kukurydzy
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Instructions

  1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy ząbki czosnku w łupinach i pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach aż zmięknie

  2. Upieczoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy z czosnkiem wyciśniętym z łupinek oraz śmietanką kremówką. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku

  3. Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez ok 30 minut

  4. Na patelni układamy nasmarowane oliwą przegrzebki i karmelizujemy z dwóch stron, następnie dodajemy masło i kiedy zacznie się pienić polewamy tą pianą przegrzebki dopóki tworzy się piana

  5. Tak przygotowane przegrzebki serwujemy na ciepłym puree dyniowym z ugotowaną kolbą kukurydzy