Przegrzebki na dyniowym puree
Ponownie dynia, ale tym razem to nie ona gra pierwsze skrzypce w tym daniu. Tutaj królują przegrzebki, czyli małże świętego Jakuba. Przegrzebki to moja miłość od pierwszego kęsa i chyba mój ulubiony owoc morza (zaraz po ośmiornicy). Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty, ale za to pełen cudownych smaków przepis. Karmelizowane na maśle przegrzebki to coś, czego choć raz w życiu warto spróbować.
I wiem, że przegrzebki nie należą do najtańszych, ale raz na jakiś czas warto w nie zainwestować.
Składniki:
- 4-6 przegrzebków
- 1 mała lub pół większej dyni hokkaido
- 2 kolby kukurydzy
- 50 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy ząbki czosnku w łupinach i pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach aż zmięknie.
- Upieczoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy z czosnkiem wyciśniętym z łupinek oraz śmietanką kremówką. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
- Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez ok 30 minut.
- Na patelni układamy nasmarowane oliwą przegrzebki i karmelizujemy z dwóch stron, następnie dodajemy masło i kiedy zacznie się pienić polewamy tą pianą przegrzebki dopóki tworzy się piana.
- Tak przygotowane przegrzebki serwujemy na ciepłym puree dyniowym z ugotowaną kolbą kukurydzy.
Przegrzebki na dyniowym puree
Ponownie dynia, ale tym razem to nie ona gra pierwsze skrzypce w tym daniu. Tutaj królują przegrzebki, czyli małże świętego Jakuba. Przegrzebki to moja miłość od pierwszego kęsa i chyba mój ulubiony owoc morza (zaraz po ośmiornicy). Można je jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty, ale za to pełen cudownych smaków przepis. Karmelizowane na maśle przegrzebki to coś, czego choć raz w życiu warto spróbować.
I wiem, że przegrzebki nie należą do najtańszych, ale raz na jakiś czas warto w nie zainwestować.
Ingredients
- 4-6 przegrzebków
- 1 mała lub pół większej dyni hokkaido
- 2 kolby kukurydzy
- 50 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
Instructions
-
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy ząbki czosnku w łupinach i pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach aż zmięknie
-
Upieczoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy z czosnkiem wyciśniętym z łupinek oraz śmietanką kremówką. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku
-
Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez ok 30 minut
-
Na patelni układamy nasmarowane oliwą przegrzebki i karmelizujemy z dwóch stron, następnie dodajemy masło i kiedy zacznie się pienić polewamy tą pianą przegrzebki dopóki tworzy się piana
-
Tak przygotowane przegrzebki serwujemy na ciepłym puree dyniowym z ugotowaną kolbą kukurydzy
Leave a Comment