Omlet z wędzonym łososiem i szpinakiem

Omlety, to swojego czasu były moje ulubione śniadania. W zasadzie nadal nimi są, tyle tylko, że teraz przerzuciłam się na pieczone, a nie smażone. Ale te puszyste jak chmurka, bez dodatku mąki są cały czas na drugim miejscu.

Wersja dzisiejsza jest ze szpinakiem, wędzonym łososiem, pomidorem i serem mimolette. Do tego świetnie pasuje też guacamole, na które przepis znajdziecie tu.

Składniki:

Omlet

  • 2 jajka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka masła do smażenia

Dodatki

  • kilka plastrów wędzonego łososia
  • garść szpinaku
  • pomidor
  • plasterek sera mimolette
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W wysokim naczyniu ubijamy bardzo mocno jajka z solą i pieprzem – powinno to trwać ok 3minuty, aż powstanie gęsta jasna pianka.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, a następnie wylewamy masę na omlet.
  3. Smażymy pod przykryciem kilka minut, a kiedy spód się zarumieni odwracamy na drugą stronę.
  4. Na połowie drugiej strony od razu układamy składniki – plastry łososia, szpinak, kawałki pomidora i posiekany plasterek sera mimolette, doprawiamy jeśli trzeba i kiedy druga strona się zrumieni składamy go na pół.
  5. Pod przykryciem pozwalamy mu się smażyć jeszcze ok 1 minutę, aby ser w środku się rozpuścił, Pod przykryciem pozwalamy mu się smażyć jeszcze ok 1 minutę, aby ser w środku się rozpuścił, przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i gotowe!

Omlet z wędzonym łososiem i szpinakiem

Omlety, to swojego czasu były moje ulubione śniadania. W zasadzie nadal nimi są, tyle tylko, że teraz przerzuciłam się na pieczone, a nie smażone. Ale te puszyste jak chmurka, bez dodatku mąki są cały czas na drugim miejscu.

Wersja dzisiejsza jest ze szpinakiem, wędzonym łososiem, pomidorem i serem mimolette. Do tego świetnie pasuje też guacamole, na które przepis znajdziecie tu.

Ingredients

  • 2 jajka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • kilka plastrów wędzonego łososia
  • garść szpinaku
  • pomidor
  • plasterek sera mimolette
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Instructions

  1. W wysokim naczyniu ubijamy bardzo mocno jajka z solą i pieprzem - powinno to trwać ok 3minuty, aż powstanie gęsta jasna pianka

  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, a następnie wylewamy masę na omlet

  3. Smażymy pod przykryciem kilka minut, a kiedy spód się zarumieni odwracamy na drugą stronę

  4. Na połowie drugiej strony od razu układamy składniki - plastry łososia, szpinak, kawałki pomidora i posiekany plasterek sera mimolette, doprawiamy, jeśli trzeba i kiedy druga strona się zrumieni składamy go na pół

  5. Pod przykryciem pozwalamy mu się smażyć jeszcze ok 1 minutę, aby ser w środku się rozpuścił, przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i gotowe!