Wiem, że są tu fani śniadań na słodko, dlatego w ramach wege miesiąca mam dla Was pomysł na pyszne i słodkie śniadanie. Co prawda nie jest to jedno z najszybszych, dlatego polecam przygotować je wieczorem, aby mieć gotowe na następny dzień. Ale wierzcie mi warto, bo jest przepyszne!
Tapioka ma te właściwości, że można jej nadać właściwie dowolny smak. Dlatego z musem mango sprawdza się idealnie! Ja tym razem wykorzystałam duże kulki tapioki.
Składniki:
- 1/2 szklanki dużych kulek tapioki
- 500 ml mleka (roślinnego lub zwykłego)
- 1 mango
- 1 łyżka cukru
- Do podania: jogurt naturalny lub grecki, granola, maliny
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy mleko i dodajemy tapiokę – gotujemy ok 20-30 minut, cały czas mieszając, aż staną się szkliste. Prawdopodobnie cześć będzie wciąż miała biały środek, ale przez noc powinny nasiąknąć i zmięknąć całkowicie.
- Do ugotowanej tapioki dodajemy zmiksowane mango i mieszamy do połączenia się składników.
- W słoiczkach lub pucharkach układamy warstwę tapioki mango, następnie do ścianek przyklejamy przecięte na pół maliny.
- Nakładamy porcję jogurtu, do przykrycia owoców i z wierzchu posypujemy granolą – warto ten ostatni krok zrobić już przed podaniem i nie zostawiać na noc, aby nie namokła.
Tapioka mango z jogurtem i malinami
Wiem, że są tu fani śniadań na słodko, dlatego w ramach wege miesiąca mam dla Was pomysł na pyszne i słodkie śniadanie. Co prawda nie jest to jedno z najszybszych, dlatego polecam przygotować je wieczorem, aby mieć gotowe na następny dzień. Ale wierzcie mi warto, bo jest przepyszne!
Tapioka ma te właściwości, że można jej nadać właściwie dowolny smak. Dlatego z musem mango sprawdza się idealnie! Ja tym razem wykorzystałam duże kulki tapioki.
Ingredients
- 1/2 szklanki dużych kulek tapioki
- 500 ml mleka (roślinnego lub zwykłego)
- 1 mango
- 1 łyżka cukru
- Do podania: jogurt naturalny lub grecki, granola, maliny
Instructions
-
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy tapiokę - gotujemy ok 20-30 minut, cały czas mieszając, aż staną się szkliste. Prawdopodobnie cześć będzie wciąż miała biały środek, ale przez noc powinny nasiąknąć i zmięknąć całkowicie
-
Do ugotowanej tapioki dodajemy zmiksowane mango i mieszamy do połączenia się składników
-
W słoiczkach lub pucharkach układamy warstwę tapioki mango, następnie do ścianek przyklejamy przecięte na pół maliny
-
Nakładamy porcję jogurtu, do przykrycia owoców i z wierzchu posypujemy granolą - warto ten ostatni krok zrobić już przed podaniem i nie zostawiać na noc, aby nie namokła
Leave a Comment