Tapioka mango z jogurtem i malinami

Wiem, że są tu fani śniadań na słodko, dlatego w ramach wege miesiąca mam dla Was pomysł na pyszne i słodkie śniadanie. Co prawda nie jest to jedno z najszybszych, dlatego polecam przygotować je wieczorem, aby mieć gotowe na następny dzień. Ale wierzcie mi warto, bo jest przepyszne!

Tapioka ma te właściwości, że można jej nadać właściwie dowolny smak. Dlatego z musem mango sprawdza się idealnie! Ja tym razem wykorzystałam duże kulki tapioki.

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki dużych kulek tapioki
  • 500 ml mleka (roślinnego lub zwykłego)
  • 1 mango
  • 1 łyżka cukru
  • Do podania: jogurt naturalny lub grecki, granola, maliny

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy tapiokę – gotujemy ok 20-30 minut, cały czas mieszając, aż staną się szkliste. Prawdopodobnie cześć będzie wciąż miała biały środek, ale przez noc powinny nasiąknąć i zmięknąć całkowicie.
  2. Do ugotowanej tapioki dodajemy zmiksowane mango i mieszamy do połączenia się składników.
  3. W słoiczkach lub pucharkach układamy warstwę tapioki mango, następnie do ścianek przyklejamy przecięte na pół maliny.
  4. Nakładamy porcję jogurtu, do przykrycia owoców i z wierzchu posypujemy granolą – warto ten ostatni krok zrobić już przed podaniem i nie zostawiać na noc, aby nie namokła.

 

 

 

 

 

Tapioka mango z jogurtem i malinami

Wiem, że są tu fani śniadań na słodko, dlatego w ramach wege miesiąca mam dla Was pomysł na pyszne i słodkie śniadanie. Co prawda nie jest to jedno z najszybszych, dlatego polecam przygotować je wieczorem, aby mieć gotowe na następny dzień. Ale wierzcie mi warto, bo jest przepyszne!

Tapioka ma te właściwości, że można jej nadać właściwie dowolny smak. Dlatego z musem mango sprawdza się idealnie! Ja tym razem wykorzystałam duże kulki tapioki.

Ingredients

  • 1/2 szklanki dużych kulek tapioki
  • 500 ml mleka (roślinnego lub zwykłego)
  • 1 mango
  • 1 łyżka cukru
  • Do podania: jogurt naturalny lub grecki, granola, maliny

Instructions

  1. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy tapiokę - gotujemy ok 20-30 minut, cały czas mieszając, aż staną się szkliste. Prawdopodobnie cześć będzie wciąż miała biały środek, ale przez noc powinny nasiąknąć i zmięknąć całkowicie

  2. Do ugotowanej tapioki dodajemy zmiksowane mango i mieszamy do połączenia się składników

  3. W słoiczkach lub pucharkach układamy warstwę tapioki mango, następnie do ścianek przyklejamy przecięte na pół maliny

  4. Nakładamy porcję jogurtu, do przykrycia owoców i z wierzchu posypujemy granolą - warto ten ostatni krok zrobić już przed podaniem i nie zostawiać na noc, aby nie namokła