Wegetariańska Moussaka
Moussaka to chyba jedna z najpopularniejszych potraw greckich i bez wątpienia bardzo sycąca propozycja. Może nie należy do tych najmniej kalorycznych dań, ale od czasu do czasu warto po nią sięgnąć. Szczególnie w chłodne zimowe dni będzie świetną opcją na rozgrzanie. Dzisiejsza wersja jest wege, ale spokojnie możecie wege mielone zastąpić mięsem mielonym i wyjdzie równie dobra w smaku.
Do Moussaki bardzo dobrze pasuje gęsty jogurt grecki jako dodatek. Polecam też tzatziki, które dodadzą świeżości całemu daniu.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 bakłażan
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 400 g wege mielonego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oregano
- szczypta kminu rzymskiego
- 50 g sera cheddar
Sos bechamel
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 150 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, aż się zeszklą.
- Dodajemy mielone wege, mieszamy chwilę, po czym dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, oregano, kumin oraz sól i pieprz do smaku i redukujemy trochę sos na małym ogniu.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie paski.
- Bakłażana i cukinię kroimy na ok 0,5 cm plastry.
- W naczyniu żaroodpornym nakładamy cienką warstwę sosu pomidorowego, następnie ziemniaki, znowu sos, bakłażan, sos, cukinia i sos.
- Aby przygotować bechamel na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę mieszamy, po czym wlewamy mleko i mieszkamy dokładnie trzepaczką, aby nie było grudek, aż sos stanie się gęsty i kremowy. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i przykrywamy nim naszą moussakę.
- Wierzch posypujemy tartym serem cheddar i zapiekamy ok 40-50 minut w piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem.
- Po wyjęciu z piekarnika należy odstawić moussakę na ok 15-30 minut, aby lekko stężała i dało się ją w porcjach wyjmować z naczynia.
Wegetariańska Moussaka
Moussaka to chyba jedna z najpopularniejszych potraw greckich i bez wątpienia bardzo sycąca propozycja. Może nie należy do tych najmniej kalorycznych dań, ale od czasu do czasu warto po nią sięgnąć. Szczególnie w chłodne zimowe dni będzie świetną opcją na rozgrzanie. Dzisiejsza wersja jest wege, ale spokojnie możecie wege mielone zastąpić mięsem mielonym i wyjdzie równie dobra w smaku.
Do Moussaki bardzo dobrze pasuje gęsty jogurt grecki jako dodatek. Polecam też tzatziki, które dodadzą świeżości całemu daniu.
Ingredients
- 1 duża cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 400 g wege mielonego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oregano
- szczypta kminu rzymskiego
- 50 g sera cheddar
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 150 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Instructions
-
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, aż się zeszklą
-
Dodajemy mielone wege, mieszamy chwilę, po czym dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, oregano, kumin oraz sól i pieprz do smaku i redukujemy trochę sos na małym ogniu
-
Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie paski.Bakłażana i cukinię kroimy na ok 0,5 cm plastry
-
W naczyniu żaroodpornym nakładamy cienką warstwę sosu pomidorowego, następnie ziemniaki, znowu sos, bakłażan, sos, cukinia i sos
-
Aby przygotować bechamel na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę mieszamy, po czym wlewamy mleko i mieszkamy dokładnie trzepaczką, aby nie było grudek, aż sos stanie się gęsty i kremowy. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i przykrywamy nim naszą moussakę
-
Wierzch posypujemy tartym serem cheddar i zapiekamy ok 40-50 minut w piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem
-
Po wyjęciu z piekarnika należy odstawić moussakę na ok 15-30 minut, aby lekko stężała i dało się ją w porcjach wyjmować z naczynia
Leave a Comment