Wegetariańska Moussaka

Moussaka to chyba jedna z najpopularniejszych potraw greckich i bez wątpienia bardzo sycąca propozycja. Może nie należy do tych najmniej kalorycznych dań, ale od czasu do czasu warto po nią sięgnąć. Szczególnie w chłodne zimowe dni będzie świetną opcją na rozgrzanie. Dzisiejsza wersja jest wege, ale spokojnie możecie wege mielone zastąpić mięsem mielonym i wyjdzie równie dobra w smaku.

Do Moussaki bardzo dobrze pasuje gęsty jogurt grecki jako dodatek. Polecam też tzatziki, które dodadzą świeżości całemu daniu.

 

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g wege mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 50 g sera cheddar

Sos bechamel

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, aż się zeszklą.
  2. Dodajemy mielone wege, mieszamy chwilę, po czym dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, oregano, kumin oraz sól i pieprz do smaku i redukujemy trochę sos na małym ogniu.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie paski.
  4. Bakłażana i cukinię kroimy na ok 0,5 cm plastry.
  5. W naczyniu żaroodpornym nakładamy cienką warstwę sosu pomidorowego, następnie ziemniaki, znowu sos, bakłażan, sos, cukinia i sos.
  6. Aby przygotować bechamel na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę mieszamy, po czym wlewamy mleko i mieszkamy dokładnie trzepaczką, aby nie było grudek, aż sos stanie się gęsty i kremowy. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i przykrywamy nim naszą moussakę.
  7. Wierzch posypujemy tartym serem cheddar i zapiekamy ok 40-50 minut w piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem.
  8. Po wyjęciu z piekarnika należy odstawić moussakę na ok 15-30 minut, aby lekko stężała i dało się ją w porcjach wyjmować z naczynia.

 

 

 

 

Wegetariańska Moussaka

Moussaka to chyba jedna z najpopularniejszych potraw greckich i bez wątpienia bardzo sycąca propozycja. Może nie należy do tych najmniej kalorycznych dań, ale od czasu do czasu warto po nią sięgnąć. Szczególnie w chłodne zimowe dni będzie świetną opcją na rozgrzanie. Dzisiejsza wersja jest wege, ale spokojnie możecie wege mielone zastąpić mięsem mielonym i wyjdzie równie dobra w smaku.

Do Moussaki bardzo dobrze pasuje gęsty jogurt grecki jako dodatek. Polecam też tzatziki, które dodadzą świeżości całemu daniu.

Ingredients

  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g wege mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 50 g sera cheddar
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Instructions

  1. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, aż się zeszklą

  2. Dodajemy mielone wege, mieszamy chwilę, po czym dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, oregano, kumin oraz sól i pieprz do smaku i redukujemy trochę sos na małym ogniu

  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie paski.Bakłażana i cukinię kroimy na ok 0,5 cm plastry

  4. W naczyniu żaroodpornym nakładamy cienką warstwę sosu pomidorowego, następnie ziemniaki, znowu sos, bakłażan, sos, cukinia i sos

  5. Aby przygotować bechamel na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę mieszamy, po czym wlewamy mleko i mieszkamy dokładnie trzepaczką, aby nie było grudek, aż sos stanie się gęsty i kremowy. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i przykrywamy nim naszą moussakę

  6. Wierzch posypujemy tartym serem cheddar i zapiekamy ok 40-50 minut w piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem

  7. Po wyjęciu z piekarnika należy odstawić moussakę na ok 15-30 minut, aby lekko stężała i dało się ją w porcjach wyjmować z naczynia