Zielona sałatka z groszkiem, selerem, oliwkami i kozim serem

Ta sałatka wygląda niepozornie, ale to istna bomba witaminowa i potrafi być bardzo sycąca. Kozi ser i oliwki nadziewane migdałami zapewniają odpowiednią dozę słonego smaku. Chrupiący seler naciowy orzeźwia, awokado to źródło dobrego tłuszczu, groszek dostarcza nam białka, a wszystko spoczywa na świeżej roszponce skropione cytrynowa oliwą z oliwek.

Taki monochrom na talerzu napakowany smakami. Koniecznie spróbujcie!

 

Składniki:

  • 5-6 oliwek nadziewanych migdałami (zwykłe tez będą ok)
  • 1 awokado
  • 3-4 łyżki groszku konserwowego
  • 50 g koziego sera pleśniowego
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • roszponka
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W słoiczku mieszamy ok 203 łyżki oliwy z oliwek z sokiem z cytryny i szczyptą soli.
  2. Oliwki, seler naciowy i ser kroimy w plasterki, awokado w kostkę.
  3. W misce układamy kilka garści roszponki, posypujemy groszkiem, pozostałymi składnikami i polewamy oliwą cytrynową. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

 

 

 

Zielona sałatka z groszkiem, selerem, oliwkami i kozim serem

Ta sałatka wygląda niepozornie, ale to istna bomba witaminowa i potrafi być bardzo sycąca. Kozi ser i oliwki nadziewane migdałami zapewniają odpowiednią dozę słonego smaku. Chrupiący seler naciowy orzeźwia, awokado to źródło dobrego tłuszczu, groszek dostarcza nam białka, a wszystko spoczywa na świeżej roszponce skropione cytrynowa oliwą z oliwek.

Taki monochrom na talerzu napakowany smakami. Koniecznie spróbujcie!

Ingredients

  • 5-6 oliwek nadziewanych migdałami (zwykłe tez będą ok)
  • 1 awokado
  • 3-4 łyżki groszku konserwowego
  • 50 g koziego sera pleśniowego
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • roszponka
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz

Instructions

  1. W słoiczku mieszamy ok 203 łyżki oliwy z oliwek z sokiem z cytryny i szczyptą soli

  2. Oliwki, seler naciowy i ser kroimy w plasterki, awokado w kostkę

  3. W misce układamy kilka garści roszponki, posypujemy groszkiem, pozostałymi składnikami i polewamy oliwą cytrynową. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku