Pad Thai z tofu

Pad thai – chyba najpopularniejsze danie kuchni tajskiej. Czym jest to danie? To nic innego jak makaron smażony z jajkiem i dodatkami (tofu, kurczak, krewetki itp.) Do tego słodko kwaśny sos na bazie pasty z tamaryndowca, chrupiące kiełki fasoli mung, orzeszki i kapusta. Danie tak proste a jednocześnie tak smaczne w swojej prostocie. Robi się je błyskawicznie i wierzcie mi, że jeśli spróbujecie raz, na stałe zagości w Waszych jadłospisach!

Ja dziś postawiłam na wersję wegetariańską z tofu.

 

Składniki:

  • ok 100g makaronu ryżowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • szczypiorek lub dymka
  • 2 jajka
  • ok 50 g (niecała szklanka) kiełków fasoli mung
  • orzeszki ziemne
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca (jeśli jest bardzo gęsta wystarczy dodać 1 łyżkę)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka srirachy lub sosu chili

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy składniki na sos – sos rybny, sojowy, pastę z tamaryndowca, sok z limonki i cukier oraz srirache.
  2. Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji, ważne, żeby był al dente, nie całkowicie ugotowany.
  3. Tofu polecam wcześniej zamrozić, następnie po rozmrożeniu odcisnąć lekko z niego wodę. Gotowe tofu kroimy w kostkę.
  4. Na patelnię dajemy trochę oleju kokosowego lub oliwy, następnie podsmażamy posiekany czosnek, aby się lekko zeszklił i dodajemy tofu.
  5. Obsmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy posiekaną kapustę, chwilę mieszamy wbijamy jajka i podsmażamy całość, aż się zetnie.
  6. Dodajemy makaron i podsmażamy ok 2 minuty, a następnie wlewamy sos i całość smażymy kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy kiełki oraz posiekaną dymkę bądź szczypiorek.
  7. Podajemy posypane siekanymi orzeszkami oraz dymką.

 

 

 

 

Pad Thai z tofu

Pad thai - chyba najpopularniejsze danie kuchni tajskiej. Czym jest to danie? To nic innego jak makaron smażony z jajkiem i dodatkami (tofu, kurczak, krewetki itp.) Do tego słodko kwaśny sos na bazie pasty z tamaryndowca, chrupiące kiełki fasoli mung, orzeszki i kapusta. Danie tak proste a jednocześnie tak smaczne w swojej prostocie. Robi się je błyskawicznie i wierzcie mi, że jeśli spróbujecie raz, na stałe zagości w Waszych jadłospisach!

Ja dziś postawiłam na wersję wegetariańską z tofu.

Ingredients

  • ok 100 g makaronu ryżowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • szczypiorek lub dymka
  • 2 jajka
  • ok 50 g (niecała szklanka) kiełków fasoli mung
  • orzeszki ziemne
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca (jeśli jest bardzo gęsta wystarczy dodać 1 łyżkę)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka srirachy lub sosu chili

Instructions

  1. W miseczce mieszamy składniki na sos - sos rybny, sojowy, pastę z tamaryndowca, sok z limonki i cukier oraz srirache

  2. Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji, ważne, żeby był al dente, nie całkowicie ugotowany

  3. Tofu polecam wcześniej zamrozić, następnie po rozmrożeniu odcisnąć lekko z niego wodę. Gotowe tofu kroimy w kostkę

  4. Na patelnię dajemy trochę oleju kokosowego lub oliwy, następnie podsmażamy posiekany czosnek, aby się lekko zeszklił i dodajemy tofu

  5. Obsmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy posiekaną kapustę, chwilę mieszamy i wbijamy jajka i podsmażamy całość, aż się zetnie

  6. Dodajemy makaron i podsmażamy ok 2 minuty, a następnie wlewamy sos i całość smażymy kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy kiełki oraz posiekaną dymkę bądź szczypiorek

  7. Podajemy posypane siekanymi orzeszkami oraz dymką