Sałatka z wędzonym pstrągiem, śliwką i mozarellą

Kiedy nie mam czasu na wyszukane potrawy stawiam na sałatki – są superszybkie w wykonaniu, łatwo się je przyrządza a do tego są niezwykle kolorowe i pożywne. Sałatki to taki mały obiadowy i przekąskwy wybawca, kiedy chce się jeść, a czasu lub chęci brak na gotowanie 😉

Dziś propozycja dość nietypowa – wędzony pstrąg łososiowy idealnie komponuje się ze śliwką, która lubi dymione klimaty. Całość łagodzą kremowe kuleczki mozzarelli. Nasiona dyni, słonecznika i orzeszki pinii fajne chrupią, dzięki czemu mamy różne faktury.

 

Składniki:

  • świeża rukola
  • ok 200 g wędzonego pstrąga łososiowego
  • 2-3 śliwki
  • 150 g mini kuleczek mozzarelli
  • ok 50 g mieszanki pestek z dyni, słonecznika i orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu (najlepiej gryczanego)

Przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki, a następnie kroimy na ćwiartki.
  2. Pstrąga rozdzielamy na mniejsze kawałki, sprawdzając, czy nie ma w nim ości.
  3. Do miski dodajemy  rukolę, wrzucamy pokrojone śliwki, kawałki pstrąga, mini mozzarellę oraz nasiona i orzeszki, doprawiamy solą i pierzem i skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.

 

 

 

 

Sałatka z wędzonym pstrągiem, śliwką i mozarellą

Kiedy nie mam czasu na wyszukane potrawy stawiam na sałatki – są superszybkie w wykonaniu, łatwo się je przyrządza a do tego są niezwykle kolorowe i pożywne. Dziś propozycja dość nietypowa – wędzony pstrąg łososiowy idealnie komponuje się ze śliwką, która lubi dymione klimaty. Całość łagodzą kremowe kuleczki mozzarelli. Nasiona dyni, słonecznika i orzeszki pinii fajne chrupią, dzięki czemu mamy różne faktury.

Ingredients

  • świeża rukola
  • ok 200 g wędzonego pstrąga łososiowego
  • 2-3 śliwki
  • 150 g mini kuleczek mozzarelli
  • ok 50 g mieszanki pestek z dyni, słonecznika i orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu najlepiej gryczanego

Instructions

  1. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki, a następnie kroimy na ćwiartki

  2. Pstrąga rozdzielamy na mniejsze kawałki, sprawdzając, czy nie ma w nim ości

  3. Do miski dodajemy rukolę, wrzucamy pokrojone śliwki, kawałki pstrąga, mini mozzarellę oraz nasiona i orzeszki, doprawiamy solą i pierzem i skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy