Klasyczna zupa warzywna

Zupa warzywna to kolejny smak, jaki pamiętam z dzieciństwa, zabielana śmietaną i lekko zagęszczona zasmażką. A w niej bogaty bukiet warzyw – fasolka, kalafior, marchewka, brokuł, ziemniaki. Można powiedzieć klasyka na talerzu. To jest jedno z dań, które można określić mianem „comfort food”, po które sięgamy wtedy, gdy mamy ochotę na niewyszukane i proste potrawy, które mają nam poprawić humor, a przy tym być smaczne.

Zupę tą można też serwować bez śmietany, ale uważam, że z nią nabiera bardziej kremowego i delikatnego smaku.

 

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej
  • 100 g fasolki szparagowej żółtej
  • 2 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie myjemy, pietruszkę i marchewkę obieramy i kroimy w talarki, fasolkę kroimy w paski, a brokuła i kalafior cząstkujemy.
  2. Do garnka wrzucamy najpierw marchew i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 liście laurowe i ok 3-4 nasionka ziela angielskiego i gotujemy ok 15 minut, a następnie dodajemy resztę i gotujemy jeszcze 15 minut aż wszystkie warzywa zmiękną.
  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę mieszamy tworząc zasmażkę – dodajemy do niej chochlę wywaru, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i przelewamy do zupy.
  4. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

 

 

 

Klasyczna zupa warzywna

Zupa warzywna to kolejny smak, jaki pamiętam z dzieciństwa, zabielana śmietaną i lekko zagęszczona zasmażką. A w niej bogaty bukiet warzyw - fasolka, kalafior, marchewka, brokuł, ziemniaki. Można powiedzieć klasyka na talerzu. To jest jedno z dań, które można określić mianem "comfort food", po które sięgamy wtedy, gdy mamy ochotę na niewyszukane i proste potrawy, które mają nam poprawić humor, a przy tym być smaczne.

Zupę tą można też serwować bez śmietany, ale uważam, że z nią nabiera bardziej kremowego i delikatnego smaku.

Ingredients

  • 500 ml wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej
  • 100 g fasolki szparagowej żółtej
  • 2 ziemniaki
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąk
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Warzywa dokładnie myjemy, pietruszkę i marchewkę obieramy i kroimy w talarki, fasolkę kroimy w paski, a brokuła i kalafior cząstkujemy

  2. Do garnka wrzucamy najpierw marchew i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 liście laurowe i ok 3-4 nasionka ziela angielskiego i gotujemy ok 15 minut, a następnie dodajemy resztę i gotujemy jeszcze 15 minut aż wszystkie warzywa zmiękną

  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę mieszamy tworząc zasmażkę - dodajemy do niej chochlę wywaru, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i przelewamy do zupy

  4. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku