Kukurydza w maśle czosnkowym z chilli i limonką

Jesień oznacza sezon na kukurydze, które wciąż można dostać w sklepach. Jeśli jesteście fanami takiej prosto z wody, gotowanej, to być może ta wersja przypadnie Wam do gustu. Wystarczy tylko już po ugotowaniu kukurydze nasmarować aromatycznym masłem i gwarantuję Wam, że ta zwykła wersja już Was nie będzie zadowalać.

Ja lubię ostre potrawy, więc nie żałowałam chili. Ponadto pamiętajcie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc masło wzbogaci aromaty.

 

Składniki:

  • 4 kukurydze
  • woda do gotowania
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sok i skórka z połowy limonki
  • świeże chili

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę oczyszczamy z łupin i płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 30 minut, aż zmięknie.
  2. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek, chili, sok z limonki i startą skórkę i chwilę podsmażamy, przez ok 30 sekund, aby smaki się zintensyfikowały.
  3. Ugotowane kukurydze nasmarowujemy przygotowanym masłem i podajemy na ciepło. Można dodatkowo posypać je pokrojonym chili i startą skórką. Doprawiamy solą.

 

 

 

 

Kukurydza w maśle czosnkowym z chilli i limonką

Jesień oznacza sezon na kukurydze, które wciąż można dostać w sklepach. Jeśli jesteście fanami takiej prosto z wody, gotowanej, to być może ta wersja przypadnie Wam do gustu. Wystarczy tylko już po ugotowaniu kukurydze nasmarować aromatycznym masłem i gwarantuję Wam, że ta zwykła wersja już Was nie będzie zadowalać.

Ja lubię ostre potrawy, więc nie żałowałam chili. Ponadto pamiętajcie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc masło wzbogaci aromaty.

Ingredients

  • 4 kukurydze
  • woda do gotowania
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sok i skórka z połowy limonki
  • świeże chili

Instructions

  1. Kukurydzę oczyszczamy z łupin i płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 30 minut, aż zmięknie. Wody w garnku powinno być tyle, aby kukurydze swobodnie w niej pływały.

  2. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek, chili, sok z limonki i startą skórkę i chwilę podsmażamy, przez ok 30 sekund, aby smaki się zintensyfikowały

  3. Ugotowane kukurydze nasmarowujemy przygotowanym masłem i podajemy na ciepło. Można dodatkowo posypać je pokrojonym chili i startą skórką. Doprawiamy solą