Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i szynką

 

Szybka, prosta, klasyczna i bardzo sycąca – sałatka ziemniaczana. Jest jej pewnie tyle wersji, ile osób na ziemi. Moja wersja jest z kukurydzą, szczypiorkiem, szalotką, korniszonem i wędzoną szynką.

Do tego sos majonezowo-jogurtowy i można serwować. Sama jest super, ale będzie też dobra, jako dodatek do innych dań.

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 8-10 małych korniszonów
  • 200 g szynki wędzonej
  • puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 szalotki
  • 3 łyżki majonezu
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy po ugotowaniu, a następnie kroimy w kostkę.
  2. Korniszony kroimy w plasterki, szalotkę drobno siekamy, tak samo szczypiorek, natomiast szynkę również kroimy w kostkę.
  3. Wszystkie składniki przesypujemy do miski, dodajemy majonez, jogurt, musztardę i sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

 

Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i szynką

Szybka, prosta, klasyczna i bardzo sycąca - sałatka ziemniaczana. Jest jej pewnie tyle wersji, ile osób na ziemi. Moja wersja jest z kukurydzą, szczypiorkiem, szalotką, korniszonem i wędzoną szynką.

Do tego sos majonezowo-jogurtowy i można serwować. Sama jest super, ale będzie też dobra, jako dodatek do innych dań.

Ingredients

  • 3-4 ziemniaki
  • 8-10 małych korniszonów
  • 200 g szynki wędzonej
  • puszka kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 szalotki
  • 3 łyżki majonezu
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Instructions

  1. 3-4 ziemniaki8-10 małych korniszonów200 g szynki wędzonejpuszka kukurydzypęczek szczypiorku1/2 szalotki3 łyżki majonezu250 g jogurtu naturalnego1 łyżeczka musztardy dijon1 łyżka soku z cytrynysól i pieprzZiemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy po ugotowaniu, a następnie kroimy w kostkę.Korniszony kroimy w plasterki, szalotkę drobno siekamy, tak samo szczypiorek, natomiast szynkę również kroimy w kostkę.Wszystkie składniki przesypujemy do miski, dodajemy majonez, jogurt, musztardę i sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy