Tarta tatin z brzoskwiniami i chilli

Idealna na jesienne wieczory, ale nie tylko. Tarta tatin – co to takiego? To tarta pieczona do góry nogami. Na dno układa się zwykle pokryte karmelem kawałki owoców, całość przykrywa ciastem i w ten sposób piecze, a następnie po upieczeniu odwraca do góry nogami i w ten oto sposób powstaje właśnie ta klasyczna tarta tatin.

Ja dzisiaj zamiast kruchego ciasta wykorzystałam wersję szybszą z ciastem francuskim. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia brzoskwiń i pikantną nutką chili.

 

Składniki:

  • 6-7 brzoskwiń
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka wody
  • płat ciasta francuskiego

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
  2. Na patelni roztapiamy cukier z wodą, a kiedy zacznie się karmelizować dodajemy masło, chili i wrzucamy na niego kawałki brzoskwiń.
  3. Chwilę mieszamy aby owoce pokryły się karmelem.
  4. W formie do tart układamy kawałki brzoskwiń skórką do dołu.
  5. Na tak ułożone owoce przelewamy resztę karmelu z patelni i całość przykrywamy ciastem francuskim, zaginając jego brzegi do dołu, tak, aby po odwróceniu tworzyły rant dookoła.
  6. Pieczemy ok 20 minut w 240 stopniach.
  7. Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia przez ok 15-20 minut. Przykrywamy od góry tacą lub talerzem i odwracamy do góry nogami.
  8. Zdejmujemy formę do tarty i nasza tarta tatin jest gotowa.

 

 

 

Tarta tatin z brzoskwiniami i chilli

Idealna na jesienne wieczory, ale nie tylko. Tarta tatin - co to takiego? To tarta pieczona do góry nogami. Na dno układa się zwykle pokryte karmelem kawałki owoców, całość przykrywa ciastem i w ten sposób piecze, a następnie po upieczeniu odwraca do góry nogami i w ten oto sposób powstaje właśnie ta klasyczna tarta tatin.

Ja dzisiaj zamiast kruchego ciasta wykorzystałam wersję szybszą z ciastem francuskim. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia brzoskwiń i pikantną nutką chili.

Ingredients

  • 6-7 brzoskwiń
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 płat ciasta francuskiego

Instructions

  1. Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki

  2. Na patelni roztapiamy cukier z wodą, a kiedy zacznie się karmelizować dodajemy masło, chili i wrzucamy na niego kawałki brzoskwiń

  3. Chwilę mieszamy aby owoce pokryły się karmelem

  4. W formie do tart układamy kawałki brzoskwiń skórką do dołu

  5. Na tak ułożone owoce przelewamy resztę karmelu z patelni i całość przykrywamy ciastem francuskim, zaginając jego brzegi do dołu, tak, aby po odwróceniu tworzyły rant dookoła

  6. Pieczemy ok 20 minut w 240 stopniach

  7. Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia przez ok 15-20 minut. Przykrywamy od góry tacą lub talerzem i odwracamy do góry nogami

  8. Zdejmujemy formę do tarty i nasza tarta tatin jest gotowa