Idealna na jesienne wieczory, ale nie tylko. Tarta tatin – co to takiego? To tarta pieczona do góry nogami. Na dno układa się zwykle pokryte karmelem kawałki owoców, całość przykrywa ciastem i w ten sposób piecze, a następnie po upieczeniu odwraca do góry nogami i w ten oto sposób powstaje właśnie ta klasyczna tarta tatin.
Ja dzisiaj zamiast kruchego ciasta wykorzystałam wersję szybszą z ciastem francuskim. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia brzoskwiń i pikantną nutką chili.
Składniki:
- 6-7 brzoskwiń
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka wody
- płat ciasta francuskiego
Przygotowanie:
- Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
- Na patelni roztapiamy cukier z wodą, a kiedy zacznie się karmelizować dodajemy masło, chili i wrzucamy na niego kawałki brzoskwiń.
- Chwilę mieszamy aby owoce pokryły się karmelem.
- W formie do tart układamy kawałki brzoskwiń skórką do dołu.
- Na tak ułożone owoce przelewamy resztę karmelu z patelni i całość przykrywamy ciastem francuskim, zaginając jego brzegi do dołu, tak, aby po odwróceniu tworzyły rant dookoła.
- Pieczemy ok 20 minut w 240 stopniach.
- Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia przez ok 15-20 minut. Przykrywamy od góry tacą lub talerzem i odwracamy do góry nogami.
- Zdejmujemy formę do tarty i nasza tarta tatin jest gotowa.
Tarta tatin z brzoskwiniami i chilli
Idealna na jesienne wieczory, ale nie tylko. Tarta tatin - co to takiego? To tarta pieczona do góry nogami. Na dno układa się zwykle pokryte karmelem kawałki owoców, całość przykrywa ciastem i w ten sposób piecze, a następnie po upieczeniu odwraca do góry nogami i w ten oto sposób powstaje właśnie ta klasyczna tarta tatin.
Ja dzisiaj zamiast kruchego ciasta wykorzystałam wersję szybszą z ciastem francuskim. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia brzoskwiń i pikantną nutką chili.
Ingredients
- 6-7 brzoskwiń
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka wody
- 1 płat ciasta francuskiego
Instructions
-
Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki
-
Na patelni roztapiamy cukier z wodą, a kiedy zacznie się karmelizować dodajemy masło, chili i wrzucamy na niego kawałki brzoskwiń
-
Chwilę mieszamy aby owoce pokryły się karmelem
-
W formie do tart układamy kawałki brzoskwiń skórką do dołu
-
Na tak ułożone owoce przelewamy resztę karmelu z patelni i całość przykrywamy ciastem francuskim, zaginając jego brzegi do dołu, tak, aby po odwróceniu tworzyły rant dookoła
-
Pieczemy ok 20 minut w 240 stopniach
-
Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia przez ok 15-20 minut. Przykrywamy od góry tacą lub talerzem i odwracamy do góry nogami
-
Zdejmujemy formę do tarty i nasza tarta tatin jest gotowa
Leave a Comment