Pieczony falafel z buraka
Uwielbiam falafele i lubię też z nimi eksperymentować. Ich główny (i jedyny) minus to smażenie na dość głębokim tłuszczu. W związku z tym szukałam zdrowszej alternatywnej metody ich przygotowania i wpadłam na pomysł wypróbowania pieczenia. Wyszły równie dobrze! Wiadomo, że rzeczy smażone na głębokim tłuszczu są pyszne i mają w sobie pewien charakterystyczny smak, ale jako dużo mniej kaloryczna wersja polecam pieczoną wersję.
Dzisiejsza jest z buraka, któremu zawdzięcza tez swój cudowny kolor. Koniecznie podajcie do niej sos tahini!
Składniki:
Falafel
- 1 pieczony burak
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka czarnego sezamu
- kumin
- kolendra świeża
- sól i pieprz
Sos tahini
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża mięta (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy. Najpierw należy ją sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy.
- Ugotowaną kaszę blendujemy z pieczonym burakiem, posiekanym czosnkiem, kolendrą, kuminem.
- Masę na falafele doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy czarny sezam. Dokładnie mieszamy i formujemy z niej okrągłe falafele.
- Falafele układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok 15-20 minut.
- Gotowe falafele będą bardzo miękkie, więc warto odstawić je na chwilę do stygnięcia i stężenia.
- Podczas gdy falafele się pieką przygotowujemy sos. Miętę drobno siekamy.
- W słoiczku mieszamy pozostałe składniki, energicznie nim wstrząsając, aż do momentu połączenia się.
- Gotowe falafele można podać z ulubioną sałatką, skropione sosem tahini.
Pieczony falafel z buraka
Uwielbiam falafele i lubię też z nimi eksperymentować. Ich główny (i jedyny) minus to smażenie na dość głębokim tłuszczu. W związku z tym szukałam zdrowszej alternatywnej metody ich przygotowania i wpadłam na pomysł wypróbowania pieczenia. Wyszły równie dobrze! Wiadomo, że rzeczy smażone na głębokim tłuszczu są pyszne i mają w sobie pewien charakterystyczny smak, ale jako dużo mniej kaloryczna wersja polecam pieczoną wersję.
Dzisiejsza jest z buraka, któremu zawdzięcza tez swój cudowny kolor. Koniecznie podajcie do niej sos tahini!
Ingredients
- 1 pieczony burak
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka czarnego sezamu
- kumin
- kolendra świeża
- sól i pieprz
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża mięta (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Instructions
-
Kaszę jaglaną gotujemy. Najpierw należy ją sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy
-
Ugotowaną kaszę blendujemy z pieczonym burakiem, posiekanym czosnkiem, kolendrą, kuminem
-
Masę na falafele doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy czarny sezam. Dokładnie mieszamy i formujemy z niej okrągłe falafele.Falafele układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok 15-20 minut
-
Gotowe falafele będą bardzo miękkie, więc warto odstawić je na chwilę do stygnięcia i stężenia
-
Podczas gdy falafele się pieką przygotowujemy sos. Miętę drobno siekamy
-
W słoiczku mieszamy pozostałe składniki, energicznie nim wstrząsając, aż do momentu połączenia się
-
Gotowe falafele można podać z ulubioną sałatką, skropione sosem tahini
Leave a Comment