Pieczony falafel z buraka

Uwielbiam falafele i lubię też z nimi eksperymentować. Ich główny (i jedyny) minus to smażenie na dość głębokim tłuszczu. W związku z tym szukałam zdrowszej alternatywnej metody ich przygotowania i wpadłam na pomysł wypróbowania pieczenia. Wyszły równie dobrze! Wiadomo, że rzeczy smażone na głębokim tłuszczu są pyszne i mają w sobie pewien charakterystyczny smak, ale jako dużo mniej kaloryczna wersja polecam pieczoną wersję.

Dzisiejsza jest z buraka, któremu zawdzięcza tez swój cudowny kolor. Koniecznie podajcie do niej sos tahini!

 

Składniki:

Falafel

  • 1 pieczony burak
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • kumin
  • kolendra świeża
  • sól i pieprz

Sos tahini

  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża mięta (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy. Najpierw należy ją sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy.
  2. Ugotowaną kaszę blendujemy z pieczonym burakiem, posiekanym czosnkiem, kolendrą, kuminem.
  3. Masę na falafele doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy czarny sezam. Dokładnie mieszamy i formujemy z niej okrągłe falafele.
  4. Falafele układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok 15-20 minut.
  5. Gotowe falafele będą bardzo miękkie, więc warto odstawić je na chwilę do stygnięcia i stężenia.
  6. Podczas gdy falafele się pieką przygotowujemy sos. Miętę drobno siekamy.
  7. W słoiczku mieszamy pozostałe składniki, energicznie nim wstrząsając, aż do momentu połączenia się.
  8. Gotowe falafele można podać z ulubioną sałatką, skropione sosem tahini.

 

 

 

 

Pieczony falafel z buraka

Uwielbiam falafele i lubię też z nimi eksperymentować. Ich główny (i jedyny) minus to smażenie na dość głębokim tłuszczu. W związku z tym szukałam zdrowszej alternatywnej metody ich przygotowania i wpadłam na pomysł wypróbowania pieczenia. Wyszły równie dobrze! Wiadomo, że rzeczy smażone na głębokim tłuszczu są pyszne i mają w sobie pewien charakterystyczny smak, ale jako dużo mniej kaloryczna wersja polecam pieczoną wersję.

Dzisiejsza jest z buraka, któremu zawdzięcza tez swój cudowny kolor. Koniecznie podajcie do niej sos tahini!

Ingredients

  • 1 pieczony burak
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • kumin
  • kolendra świeża
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża mięta (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Instructions

  1. Kaszę jaglaną gotujemy. Najpierw należy ją sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy

  2. Ugotowaną kaszę blendujemy z pieczonym burakiem, posiekanym czosnkiem, kolendrą, kuminem

  3. Masę na falafele doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy czarny sezam. Dokładnie mieszamy i formujemy z niej okrągłe falafele.Falafele układamy na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok 15-20 minut

  4. Gotowe falafele będą bardzo miękkie, więc warto odstawić je na chwilę do stygnięcia i stężenia

  5. Podczas gdy falafele się pieką przygotowujemy sos. Miętę drobno siekamy

  6. W słoiczku mieszamy pozostałe składniki, energicznie nim wstrząsając, aż do momentu połączenia się

  7. Gotowe falafele można podać z ulubioną sałatką, skropione sosem tahini