Zielona zupa szpinakowo-brokułowa z kozim serem

Uwielbiam zupy krem, ponieważ można z nimi robić różne wariancje i eksperymentować z dodatkami. Jednak jednym z tych, na które stawiam najczęściej są sery pleśniowe, które świetnie wyostrzają smaki i sprawiają, że całość staje się bardziej kremowa. Dzisiejsza zupa zachwyca swoim intensywnym kolorem – to wszystko za sprawą szpinaku i brokuła.

Ponieważ zupa sama w sobie ma kremową konsystencję, polecam podać do niej grzanki albo chrupiące elementy w postaci groszku ptysiowego bądź pieczywa chrupkiego, by wzbogacić teksturę dania.

 

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 3-4 garści szpinaku baby
  • 1 brokuł
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • pleśniowy ser kozi – ok 100 g
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • ziele angielskie, lisic laurowy
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 600 ml wody, dodajemy umyty i pokrojony na mniejsze kawałki brokuł, pietruszkę, seler, obrany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka.
  2. W blenderze miksujemy resztkę wody z liśćmi szpinaku.
  3. Warzywa gotujemy ok 20 minut, aż zmiękną, wyjmujemy ziele i liść, a następnie za pomocą blendera miksujemy całość i dodajemy zmiksowany wcześniej szpinak. Jeśli uznacie, że konsystencja jest za gęsta, dodajcie jeszcze odrobinę wody.
  4. Po zdjęciu zupy z ognia zabielamy śmietaną, dodajemy ser i mieszamy, aż się rozpuści, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

 

 

 

Zielona zupa szpinakowo-brokułowa z kozim serem

Uwielbiam zupy krem, ponieważ można z nimi robić różne wariancje i eksperymentować z dodatkami. Jednak jednym z tych, na które stawiam najczęściej są sery pleśniowe, które świetnie wyostrzają smaki i sprawiają, że całość staje się bardziej kremowa. Dzisiejsza zupa zachwyca swoim intensywnym kolorem - to wszystko za sprawą szpinaku i brokuła.

Ponieważ zupa sama w sobie ma kremową konsystencję, polecam podać do niej grzanki albo chrupiące elementy w postaci groszku ptysiowego bądź pieczywa chrupkiego, by wzbogacić teksturę dania.

Ingredients

  • 600 ml wody
  • 3-4 garści szpinaku baby
  • 1 brokuł
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g pleśniowego sera koziego
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • ziele angielskie, lisic laurowy
  • łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Do garnka wlewamy 600 ml wody, oliwę, dodajemy umyty i pokrojony na mniejsze kawałki brokuł, pietruszkę, seler, obrany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka

  2. W blenderze miksujemy resztkę wody z liśćmi szpinaku

  3. Warzywa gotujemy ok 20 minut, aż zmiękną, wyjmujemy ziele i liść, a następnie za pomocą blendera miksujemy całość i dodajemy zmiksowany wcześniej szpinak. Jeśli uznacie, że konsystencja jest za gęsta, dodajcie jeszcze odrobinę wody

  4. Po zdjęciu zupy z ognia zabielamy śmietaną, dodajemy ser i mieszamy, aż się rozpuści, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku