Rozgrzewająca zupa z czarnej fasoli

Ten weekend co prawda przyniósł sporo słońca i ciepła, ale nie oznacza to, że tak już będzie zawsze, więc chcąc się zabezpieczyć na chłodne, jesienne kaprysy pogodowe przygotowałam tą rozgrzewającą i niezwykle sycącą zupę. Czarna fasola to jedna z najbogatszych w białko odmian, więc z pewnością nie będziecie po niej głodni. 

Aromatyczne dodatki w postaci kuminu, limonki i chili sprawiają, że chce się ją jeść i jeść bez końca.

 

Składniki:

  • 2 puszki czarnej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • 1 limonka
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • świeże chili
  • oliwa z oliwek
  • Do podania: np. jogurt lub kwaśna śmietana, świeża kolendra, awokado

Przygotowanie:

  1. Cebulę, chili, czosnek drobno siekamy, podobnie marchewkę i seler naciowy, a następnie w garnku podsmażamy chwilę, ok 2-3 minuty.
  2. Dodajemy pastę pomidorową, smażymy jeszcze 30 sekund i dolewamy bulion.
  3. Gotujemy ok 10-15 minut aż marchewka i seler zmiękną, po czym dodajemy odcedzoną i opłukaną fasolę (1,5 puszki).
  4. Całość doprawiamy kuminem, papryką i solą i pieprzem do smaku, dodajemy skórkę startą z całej limonki i 1-2 łyżeczki wyciśniętego z niej soku.
  5. Blendujemy mikserem – możecie zblendować na gładką zupę krem, lub zostawić odrobinę kawałków – ja lubię jednak jak zupa ma trochę tekstury, dlatego pół puszki fasoli i kukurydzę dodaję już po zmiksowaniu, jednak miksuję nie na gładki krem.
  6. Gotową zupę podajemy z kwaśną śmietaną oraz świeżym awokado. Można dodać też kolendrę i nachosy, albo limonkę do skropienia.

 

 

 

 

Rozgrzewająca zupa z czarnej fasoli

Ten weekend co prawda przyniósł sporo słońca i ciepła, ale nie oznacza to, że tak już będzie zawsze, więc chcąc się zabezpieczyć na chłodne, jesienne kaprysy pogodowe przygotowałam tą rozgrzewającą i niezwykle sycącą zupę. Czarna fasola to jedna z najbogatszych w białko odmian, więc z pewnością nie będziecie po niej głodni. 

Aromatyczne dodatki w postaci kuminu, limonki i chili sprawiają, że chce się ją jeść i jeść bez końca.

Ingredients

  • 2 puszki czarnej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • 1 limonka
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • świeże chili
  • oliwa z oliwek
  • Do podania: np. jogurt lub kwaśna śmietana, świeża kolendra, awokado

Instructions

  1. Cebulę, chili, czosnek drobno siekamy, podobnie marchewkę i seler naciowy, a następnie w garnku podsmażamy chwilę, ok 2-3 minuty

  2. Dodajemy pastę pomidorową, smażymy jeszcze 30 sekund i dolewamy bulion

  3. Gotujemy ok 10-15 minut aż marchewka i seler zmiękną, po czym dodajemy odcedzoną i opłukaną fasolę (1,5 puszki)

  4. Całość doprawiamy kuminem, papryką i solą i pieprzem do smaku, dodajemy skórkę startą z całej limonki i 1-2 łyżeczki wyciśniętego z niej soku

  5. Blendujemy mikserem - możecie zblendować na gładką zupę krem, lub zostawić odrobinę kawałków - ja lubię jednak jak zupa ma trochę tekstury, dlatego pół puszki fasoli i kukurydzę dodaję już po zmiksowaniu, jednak miksuję nie na gładki krem

  6. Gotową zupę podajemy z kwaśną śmietaną oraz świeżym awokado. Można dodać też kolendrę i nachosy, albo limonkę do skropienia