Kalafior z tabbouleh i sałatką z tuńczykiem

Ten lunch na pozór składa się z kilku różnych elementów, które niekoniecznie mogą do siebie pasować, ale wierzcie mi, że to gra ze sobą idealnie. Kalafior i mięta to moje odkrycie, które smakuje rewelacyjnie.

Do tego świeża sałatka tabbouleh (oryginalnie powinna być z kaszą bulgur lub kuskus, ale ja zrobiłam z ryżem) i pożywna sałatka z tuńczykiem. Lekko, smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. Czego chcieć więcej?

Składniki:

Sałatka z tuńczyka

  • 1 sałata rzymska
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 szalotki

Tabbouleh

  • 50 g ryżu
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 szalotki
  • pęczek pietruszki
  • szczypiorek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Kalafior z miętą

  • 1/3 kalafiora
  • sriracha
  • świeże liście mięty

Przygotowanie:

  1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Sałatę rzymską siekamy w paski, dodajemy do miski, wrzucamy odcedzonego tuńczyka, posiekaną szalotkę i majonez i mieszamy.
  3. Pomidora, ogórka i szalotkę siekamy w kostkę.
  4. W miseczce mieszamy posiekanego pomidora, cebulę i ogórka z ryżem, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem, sokiem z cytryny, oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Serwujemy układając porcję wszystkiego na talerzu – kalafiora polewamy sriracha i posypujemy posiekaną miętą.

Kalafior z tabbouleh i sałatką z tuńczykiem

Ten lunch na pozór składa się z kilku różnych elementów, które niekoniecznie mogą do siebie pasować, ale wierzcie mi, że to gra ze sobą idealnie. Kalafior i mięta to moje odkrycie, które smakuje rewelacyjnie.

Do tego świeża sałatka tabbouleh (oryginalnie powinna być z kaszą bulgur lub kuskus, ale ja zrobiłam z ryżem) i pożywna sałatka z tuńczykiem. Lekko, smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. Czego chcieć więcej?

Ingredients

  • 1 sałata rzymska
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 szalotki
  • 50 g ryżu
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 szalotki
  • pęczek pietruszki
  • szczypiorek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1/3 kalafiora
  • sriracha
  • świeże liście mięty

Instructions

  1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie

  2. Sałatę rzymską siekamy w paski, dodajemy do miski, wrzucamy odcedzonego tuńczyka, posiekaną szalotkę i majonez i mieszamy

  3. Pomidora, ogórka i szalotkę siekamy w kostkę

  4. W miseczce mieszamy posiekanego pomidora, cebulę i ogórka z ryżem, posiekaną pietruszką, szczypiorkiem, sokiem z cytryny, oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem

  5. Serwujemy układając porcję wszystkiego na talerzu - kalafiora polewamy sriracha i posypujemy posiekaną miętą