Szarpany jackfruit

Po świątecznym obżarstwie i dość ciężkich (czasem) potrawach w ramach detoksu mam dla Was nową serię przepisów. Tym razem wegetariańskich/wegańskich. Dzisiaj mam dla Was idealny obiad dla wegetarian/pescatarian (dlaczego? sos worecestershire zawiera w sobie anchovies). Jackfruit jest bardzo bogaty w białko i to idealny owoc do tego, aby stworzyć coś, co w strukturze przypomina szarpane mięso, ale za to smakuje wspaniale i jest w 100% roślinne. Dzisiaj kompozycja prosta, ale pełna zdrowych tłuszczy i niesamowicie pożywna.

Podałam do niej lekką sałatkę z ciecierzycą i papryką polaną delikatnym dressingiem na bazie masła orzechowego.

 

Składniki:

Szarpany Jackfruit

  • 1 puszka jackfruita w zalewie
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta wędzonej papryki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire

Sałatka z soczewicą

  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • ok 80 g soczewicy z puszki
  • 1 mała sałata rzymska
  • 0,5 papryki
  • 1 awokado
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażamy chwilkę posiekany czosnek i imbir, dodajemy przecier pomidorowy chwilkę mieszamy.
  2. Dodajemy jackfruita odcedzonego, resztę składników i dusimy ok 15 minut aż zmięknie, a miód się lekko skarmelizuje.
  3. W słoiczki mieszamy składniki na sos – wodę, sok, masło orzechowe, oliwę oraz sól – wstrząsamy, aż powstanie gładki sos na dressing.
  4. Sałatę rwiemy lub siekamy na mniejsze kawałki, do tego dodajemy cieciorkę, pokrojone w kostkę awokado i paprykę, polewamy dressingiem i mieszamy. Posypujemy szczypiorkiem na koniec.

 

 

 

 

 

Szarpany Jackfruit

Dzisiaj mam dla Was idealny obiad dla wegetarian. Jackfruit jest bardzo bogaty w białko i to idealny owoc do tego, aby stworzyć coś, co w strukturze przypomina szarpane mięso, ale za to smakuje wspaniale i jest w 100% roślinne. Dzisiaj kompozycja prosta, ale pełna zdrowych tłuszczy i niesamowicie pożywna.

Podałam do niej lekką sałatkę z ciecierzycą i papryką polaną delikatnym dressingiem na bazie masła orzechowego.

Ingredients

  • 1 puszka jackfruita w zalewie
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • 80 g soczewicy z puszki
  • 1 mała sałata rzymska
  • 0,5 papryki
  • 1 awokado
  • szczypiorek

Instructions

  1. Na oliwie podsmażamy chwilkę posiekany czosnek i imbir, dodajemy przecier pomidorowy chwilkę mieszamy

  2. Dodajemy jackfruita odcedzonego, resztę składników i dusimy ok 15 minut aż zmięknie, a miód się lekko skarmelizuje

  3. W słoiczki mieszamy składniki na sos - wodę, sok, masło orzechowe, oliwę oraz sól - wstrząsamy, aż powstanie gładki sos na dressing

  4. Sałatę rwiemy lub siekamy na mniejsze kawałki, do tego dodajemy cieciorkę, pokrojone w kostkę awokado i paprykę, polewamy dressingiem i mieszamy. Posypujemy szczypiorkiem na koniec