Wrap z guacamole i pieczonym kalafiorem

Pyszne, szybkie i proste śniadanie. Część składników można przygotować wcześniej, jak np. pieczonego kalafiora, ale całość zdecydowanie najlepiej smakuje na świeżo. Domowa tortilla, aromatyczne guacamole i pikantny kalafior.

Przepis na tortille znajdziecie tutaj. Kalafior nie musi być pikantny, jeśli nie lubicie ostrych dań, więc w razie czego można pominąć srirache w przepisie.

Składniki:

Pikantny kalafior

  • 300 g kalafiora
  • 1 łyżeczka srirachy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Guacamole

  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • połówka świeżego chili
  • sok z połówki limonki
  • sól i pieprz

Dodatki

  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 2 pszenne tortille (przepis znajdziecie tutaj)

Przygotowanie:

  1. Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki. 
  2. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę do kalafiora.
  3. Różyczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy marynatą. Pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
  4. W osobnej miseczce przygotowujemy guacamole – rozgniatamy awokado, dodajemy posiekany czosnek, sok z limonki oraz sól i pieprz i posiekane chili. Mieszamy dokładnie.
  5. Tortille smarujemy porcją guacamole, układamy upieczone kawałki kalafiora, dodajemy plasterki pomidora i sałatę i gotowe!

Wrap z guacamole i pieczonym kalafiorem

Pyszne, szybkie i proste śniadanie. Część składników można przygotować wcześniej, jak np. pieczonego kalafiora, ale całość zdecydowanie najlepiej smakuje na świeżo. Domowa tortilla, aromatyczne guacamole i pikantny kalafior.

Przepis na tortille znajdziecie tutaj. Kalafior nie musi być pikantny, jeśli nie lubicie ostrych dań, więc w razie czego można pominąć srirache w przepisie

Ingredients

  • 300 g kalafiora
  • 1 łyżeczka srirachy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • połówka świeżego chili
  • sok z połówki limonki
  • sól i pieprz
  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 2 pszenne tortille

Instructions

  1. Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę do kalafiora

  2. Różyczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy marynatą. Pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach z termoobiegiem

  3. W osobnej miseczce przygotowujemy guacamole - rozgniatamy awokado, dodajemy posiekany czosnek, sok z limonki oraz sól i pieprz i posiekane chili. Mieszamy dokładnie

  4. Tortille smarujemy porcją guacamole, układamy upieczone kawałki kalafiora, dodajemy plasterki pomidora i sałatę i gotowe!