Spaghetti Arrabbiata

Spaghetti arrabbiata to jedno z moich ulubionych, jeśli chodzi o włoską kuchnię. Jest w nim wszystko to co kocham – aromatyczny sos pomidorowy, parmezan i charakterystyczna ostrość. Nie bez przyczyny jest sama nazwa, arrabbiata oznacza „zły” po włosku. Wiadomo, że człowiek głodny, to człowiek zły, natomiast ten pyszny makaron z pewnością udobrucha nie jedne kubki smakowe.

W tym przepisie użyłam pomidorów z puszki krojonych, ale bardzo polecam zrobić kiedyś sos z surowych pomidorów zmiksowanych ze skórką. Jest to trochę bardziej czasochłonne, bo więcej czasu potrzeba na zredukowanie sosu, ale wierzcie mi, że warto!

 

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • pęczek świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, tymianek, oregano, liść laurowy)
  • parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 100-150g makaronu spaghetti

Przygotowanie:

  1. Czosnek i papryczkę chili siekamy w płatki, jeżeli nie lubicie zbyt ostrych dań z papryczki usuńcie nasiona.
  2. Na patelni podgrzewamy ok 3-4 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy chili i czosnek i podsmażamy ok minutę, następnie dodajemy zioła – polecam związać je razem nitką – ułatwi to później wyjęcie łodyżek, po tym jak się wygotują.
  3. Podsmażamy zioła ok 30 sekund i dodajemy pomidory – sos dusimy ok 15 minut aż się zredukuje.
  4. W międzyczasie wstawiamy makaron i gotujemy go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Kiedy nasz sos się zredukuje dodajemy ok 2 łyżki tartego parmezanu i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Ugotowany makaron przekładamy szczypcami prosto z garnka do patelni z sosem. Dlaczego nie odcedzamy? Ponieważ chcemy, aby cześć wody z makaronu zawierająca skrobię weszła do sosu i lekko nam go jeszcze zagęściła.
  7. Serwujemy porcję posypaną parmezanem i świeżą bazylią.

 

 

 

 

 

Spaghetti Arrabbiata

Spaghetti arrabbiata to jedno z moich ulubionych, jeśli chodzi o włoską kuchnię. Jest w nim wszystko to co kocham - aromatyczny sos pomidorowy, parmezan i charakterystyczna ostrość. Nie bez przyczyny jest sama nazwa, arrabbiata oznacza "zły" po włosku. Wiadomo, że człowiek głodny, to człowiek zły, natomiast ten pyszny makaron z pewnością udobrucha nie jedne kubki smakowe.

W tym przepisie użyłam pomidorów z puszki krojonych, ale bardzo polecam zrobić kiedyś sos z surowych pomidorów zmiksowanych ze skórką. Jest to trochę bardziej czasochłonne, bo więcej czasu potrzeba na zredukowanie sosu, ale wierzcie mi, że warto!

Ingredients

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryczka chili
  • pęczek świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, tymianek, oregano, liść laurowy)
  • parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 100-150g makaronu spaghetti

Instructions

  1. Czosnek i papryczkę chili siekamy w płatki, jeżeli nie lubicie zbyt ostrych dań z papryczki usuńcie nasiona

  2. Na patelni podgrzewamy ok 3-4 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy chili i czosnek i podsmażamy ok minutę, następnie dodajemy zioła - polecam związać je razem nitką - ułatwi to później wyjęcie łodyżek, po tym jak się wygotują

  3. Podsmażamy zioła ok 30 sekund i dodajemy pomidory - sos dusimy ok 15 minut aż się zredukuje

  4. W międzyczasie wstawiamy makaron i gotujemy go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Kiedy nasz sos się zredukuje dodajemy ok 2 łyżki tartego parmezanu i doprawiamy solą i pieprzem do smaku

  5. Ugotowany makaron przekładamy szczypcami prosto z garnka do patelni z sosem. Dlaczego nie odcedzamy? Ponieważ chcemy, aby cześć wody z makaronu zawierająca skrobię weszła do sosu i lekko nam go jeszcze zagęściła

  6. Serwujemy porcję posypaną parmezanem i świeżą bazylią