Sałatka z jajkiem, fetą i pieczonym burakiem

Sałatki to zawsze dobre rozwiązania, szybko się je robi i są pożywne, a do tego zbilansowane w składniki odżywcze. Ta dzisiejsza ma sporo warzyw w postaci młodych buraków i kalarepy, ale także roszponkę, fetę i jajka.

Można do niej wymyślić jakiś dressing, ale powiem Wam, że te samki tak dobrze się komponują, że zwykła oliwa z pierwszego tłoczenia zrobi robotę.

Składniki:

  • 6 młodych buraków – pieczonych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g sera feta
  • 2 garści roszponki
  • 1 kalarepa
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Z tej ilości wyjdzie porcja dla dwóch osób, lub jednej bardzo głodnej. W miskach układamy garść roszponki.
  2. Buraczki kroimy na połówki, kalarepę obieramy i kroimy w kostkę a jajka na twardo na ćwiartki.
  3. Wszystkie składniki układamy po równo w obu miseczkach, a na koniec kruszymy kawałki fety.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy oliwą i można jeść.

Sałatka z jajkiem, fetą i pieczonym burakiem

Sałatki to zawsze dobre rozwiązania, szybko się je robi i są pożywne, a do tego zbilansowane w składniki odżywcze. Ta dzisiejsza ma sporo warzyw w postaci młodych buraków i kalarepy, ale także roszponkę, fetę i jajka.

Można do niej wymyślić jakiś dressing, ale powiem Wam, że te samki tak dobrze się komponują, że zwykła oliwa z pierwszego tłoczenia zrobi robotę.

Ingredients

  • 6 młodych buraków - pieczonych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g sera feta
  • 2 garści roszponki
  • 1 kalarepa
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Z tej ilości wyjdzie porcja dla dwóch osób, lub jednej bardzo głodnej. W miskach układamy garść roszponki

  2. Buraczki kroimy na połówki, kalarepę obieramy i kroimy w kostkę a jajka na twardo na ćwiartki

  3. Wszystkie składniki układamy po równo w obu miseczkach, a na koniec kruszymy kawałki fety

  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy oliwą i można jeść