Hot-dog z salsą miętowo-chili
Mamy środek tygodnia, a to oznacza, że czasem w pogoni za innymi obowiązkami nie mamy czasu na gotowanie. Czasem na pomoc przychodzą tak zwane fast slow food – dlaczego slow? Bo stworzone są z dobrych składników i pomimo tego, że to nadaj jedzenie w kategorii fast food, to na szczęście nie porównuje się do niego.
Dzisiejsza propozycja to pyszny hot-dog z wegańską kiełbaską, którą można zastąpić także zwykłą parówką. Do tego przepyszna i pikantna salsa miętowa z chili.
Składniki:
- Dwie kiełbaski wegańskie (lub zwykłe)
- Dwie maślane bułki podłużne (alla brioche)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
Salsa
- 1/3 świeżego ogórka
- 1 pomidor
- kilka listków mięty
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Aby przygotować salsę siekamy w drobną kostkę ogórka i pomidora. Warto pozbawić je gniazd nasiennych.
- Siekamy też drobno miętę i chili i dodajemy je do pozostałych warzyw. Doprawiamy oliwą i sokiem z cytryny. można także dodać soli i pieprzu do smaku.
- Bułki nacinamy od góry wzdłuż, smarujemy majonezem i ketchupem.
- Do bułek wkładamy lekko zgrillowane na patelni kiełbaski i nakładamy na nie salsę.
Hot-dog z salsą miętowo-chili
Mamy środek tygodnia, a to oznacza, że czasem w pogoni za innymi obowiązkami nie mamy czasu na gotowanie. Czasem na pomoc przychodzą tak zwane fast slow food - dlaczego slow? Bo stworzone są z dobrych składników i pomimo tego, że to nadaj jedzenie w kategorii fast food, to na szczęście nie porównuje się do niego.
Dzisiejsza propozycja to pyszny hot-dog z wegańską kiełbaską, którą można zastąpić także zwykłą parówką. Do tego przepyszna i pikantna salsa miętowa z chili.
Ingredients
- 2 kiełbaski wegańskie (lub zwykłe)
- 2 maślane bułki podłużne
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1/3 świeżego ogórka
- 1 pomidor
- kilka listków mięty
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Instructions
-
Aby przygotować salsę siekamy w drobną kostkę ogórka i pomidora. Warto pozbawić je gniazd nasiennych
-
Siekamy też drobno miętę i chili i dodajemy je do pozostałych warzyw. Doprawiamy oliwą i sokiem z cytryny. można także dodać soli i pieprzu do smaku
-
Bułki nacinamy od góry wzdłuż, smarujemy majonezem i ketchupem
-
Do bułek wkładamy lekko zgrillowane na patelni kiełbaski i nakładamy na nie salsę
Leave a Comment