Hot-dog z salsą miętowo-chili

Mamy środek tygodnia, a to oznacza, że czasem w pogoni za innymi obowiązkami nie mamy czasu na gotowanie. Czasem na pomoc przychodzą tak zwane fast slow food – dlaczego slow? Bo stworzone są z dobrych składników i pomimo tego, że to nadaj jedzenie w kategorii fast food, to na szczęście nie porównuje się do niego.

Dzisiejsza propozycja to pyszny hot-dog z wegańską kiełbaską, którą można zastąpić także zwykłą parówką. Do tego przepyszna i pikantna salsa miętowa z chili.

Składniki:

  • Dwie kiełbaski wegańskie (lub zwykłe)
  • Dwie maślane bułki podłużne (alla brioche)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu

Salsa

  • 1/3 świeżego ogórka
  • 1 pomidor
  • kilka listków mięty
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować salsę siekamy w drobną kostkę ogórka i pomidora. Warto pozbawić je gniazd nasiennych.
  2. Siekamy też drobno miętę i chili i dodajemy je do pozostałych warzyw. Doprawiamy oliwą i sokiem z cytryny. można także dodać soli i pieprzu do smaku.
  3. Bułki nacinamy od góry wzdłuż, smarujemy majonezem i ketchupem.
  4. Do bułek wkładamy lekko zgrillowane na patelni kiełbaski i nakładamy na nie salsę.

Hot-dog z salsą miętowo-chili

Mamy środek tygodnia, a to oznacza, że czasem w pogoni za innymi obowiązkami nie mamy czasu na gotowanie. Czasem na pomoc przychodzą tak zwane fast slow food - dlaczego slow? Bo stworzone są z dobrych składników i pomimo tego, że to nadaj jedzenie w kategorii fast food, to na szczęście nie porównuje się do niego.

Dzisiejsza propozycja to pyszny hot-dog z wegańską kiełbaską, którą można zastąpić także zwykłą parówką. Do tego przepyszna i pikantna salsa miętowa z chili.

Ingredients

  • 2 kiełbaski wegańskie (lub zwykłe)
  • 2 maślane bułki podłużne
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/3 świeżego ogórka
  • 1 pomidor
  • kilka listków mięty
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Aby przygotować salsę siekamy w drobną kostkę ogórka i pomidora. Warto pozbawić je gniazd nasiennych

  2. Siekamy też drobno miętę i chili i dodajemy je do pozostałych warzyw. Doprawiamy oliwą i sokiem z cytryny. można także dodać soli i pieprzu do smaku

  3. Bułki nacinamy od góry wzdłuż, smarujemy majonezem i ketchupem

  4. Do bułek wkładamy lekko zgrillowane na patelni kiełbaski i nakładamy na nie salsę