Sałatka z pieczonym kalafiorem, miętą i granatem

Kalafior, to ostatnio warzywo, które najczęściej gości w moje kuchni. Wykorzystałam go już na milion sposobów, więc będziecie mogli się spodziewać więcej dań z tym warzywem w roli głównej. Ale dzisiaj mam dla Was moją ulubioną sałatkę z pikantnym pieczonym kalafiorem. Sałata rzymska fajnie chrupie, a owoce granatu dodają świeżości.

Koniecznie dodajcie też świeża miętę – jej połączenie z sosem tahini to magia!

 

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
  • garść liści mięty
  • 3-4 łyżki owocu granatu
  • 0,5 główki kalafiora
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka srirachy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru

Sos tahini

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek drobno siekamy, w misce mieszamy papryki słodką i wędzoną, miód, posiekany czosnek, starty imbir, srirache i oliwę z oliwek i mieszamy.
  2. Kalafiora myjemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki – obtaczamy w marynacie i pieczemy w 170 stopniach przez ok 20 minut.
  3. Do słoiczka wlewamy wszystkie składniki na sos z posiekanym czosnkiem i wstrząsamy, aż się połączą.
  4. Sałatę płuczemy, suszymy i kroimy, następnie przekładamy na półmisek, na sałatę układamy kalafior, posiekane listki mięty, owoce granatu i polewamy sosem.

 

 

 

 

 

 

Sałatka z pieczonym kalafiorem, miętą i granatem

Kalafior, to ostatnio warzywo, które najczęściej gości w moje kuchni. Wykorzystałam go już na milion sposobów, więc będziecie mogli się spodziewać więcej dań z tym warzywem w roli głównej. Ale dzisiaj mam dla Was moją ulubioną sałatkę z pikantnym pieczonym kalafiorem. Sałata rzymska fajnie chrupie, a owoce granatu dodają świeżości.

Koniecznie dodajcie też świeża miętę - jej połączenie z sosem tahini to magia!

Ingredients

  • 1 sałata rzymska
  • garść liści mięty
  • 3-4 łyżki owocu granatu
  • 0,5 główki kalafiora
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Czosnek drobno siekamy, w misce mieszamy papryki słodką i wędzoną, miód, posiekany czosnek, starty imbir, srirache i oliwę z oliwek i mieszamy

  2. Kalafiora myjemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki - obtaczamy w marynacie i pieczemy w 170 stopniach przez ok 20 minut

  3. Do słoiczka wlewamy wszystkie składniki na sos z posiekanym czosnkiem i wstrząsamy, aż się połączą

  4. Sałatę płuczemy, suszymy i kroimy, następnie przekładamy na półmisek, na sałatę układamy kalafior, posiekane listki mięty, owoce granatu i polewamy sosem