Batony mocy z amarantusem

Zamiast zapychać się czekoladowymi batonikami polecam wypróbować dużo zdrowszą, a jednocześnie prostą w przygotowaniu wersję domowych batonów mocy. Ich wykonanie jest bardzo proste, zajmie kilkanaście minut plus czas na pieczenie, ale będziecie mieć kilka porcji zdrowej przekąski w ciągu dnia, po treningu, albo na śniadanie.

Składniki możecie sobie dowolnie modyfikować, dlatego też ich zaletą jest fakt, iż dostosowujecie je do swoich potrzeb i smaków. Dzisiaj moja propozycja z amarantusem.

 

Składniki:

  • 0,5 szklanki ekspandowanego amarantusa
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Miód podgrzać, aż stanie się płynny.
  2. Do miski wsypać wszystkie such składniki, dodać miód i dokładnie wymieszać całość.
  3. Do podłużnej formy do pieczenia (np. keksówki) włożyć pergamin i na nim wyłożyć równą warstwę naszej masy.
  4. Piec w 170 stopniach przez ok 10-15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do pełnego ostudzenia.
  5. Podzielić na porcje mniejszych batoników, owinąć pergaminem i przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku.

 

 

 

 

 

 

Batony mocy z amarantusem

Zamiast zapychać się czekoladowymi batonikami polecam wypróbować dużo zdrowszą, a jednocześnie prostą w przygotowaniu wersję domowych batonów mocy. Ich wykonanie jest bardzo proste, zajmie kilkanaście minut plus czas na pieczenie, ale będziecie mieć kilka porcji zdrowej przekąski w ciągu dnia, po treningu, albo na śniadanie.

Składniki możecie sobie dowolnie modyfikować, dlatego też ich zaletą jest fakt, iż dostosowujecie je do swoich potrzeb i smaków. Dzisiaj moja propozycja z amarantusem.

Ingredients

  • 0,5 szklanki ekspandowanego amarantusa
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki miodu

Instructions

  1. Miód podgrzać, aż stanie się płynny

  2. Do miski wsypać wszystkie such składniki, dodać miód i dokładnie wymieszać całość

  3. Do podłużnej formy do pieczenia (np. keksówki) włożyć pergamin i na nim wyłożyć równą warstwę naszej masy

  4. Piec w 170 stopniach przez ok 10-15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do pełnego ostudzenia

  5. Podzielić na porcje mniejszych batoników, owinąć pergaminem i przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku