Kanapka z prosciutto, hummusem i jajkiem

Jajko i hummus to jedno z tych połączeń, które gwarantują Wam po pierwsze, że będzie smacznie, a po drugie, że na pewno będzie pożywnie. Ja dzisiaj zainspirowałam się trochę jajkami sadzonymi z chrupiącym bekonem i pomyślałam, jak fajnie można by to zamknąć w kanapce. I tak właśnie powstał ten obwarzanek pełen kremowego, domowego hummusu, z jajkiem sadzonym i prażonym prosciutto zamiast bekonu.

Jeżeli natomiast jesteście fanami bekonu nic nie stoi na przeszkodzie i będzie równie pysznie!

 

Składniki:

  • 2 obwarzanki
  • 3-4 łyżki hummusu
  • 4 plastry prosciutto
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni podsmażamy prosciutto – z obu stron na złoty kolor tak, aby stało się chrupkie – odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.
  2. Na tej samej patelni roztapiamy odrobinę masła i wbijamy jajka – ja specjalnie przebiłam żółtko, aby się rozlało i lekko zmieszałam je z białkiem, ale możecie przygotować je klasycznie.
  3. Obwarzanki kroimy na pół, smarujemy hummusem z obu stron, układamy na dolnej części jajko, plastry szynki i zamykamy.

 

 

 

 

 

 

 

Kanapka z prosciutto, hummusem i jajkiem

Jajko i hummus to jedno z tych połączeń, które gwarantują Wam po pierwsze, że będzie smacznie, a po drugie, że na pewno będzie pożywnie. Ja dzisiaj zainspirowałam się trochę jajkami sadzonymi z chrupiącym bekonem i pomyślałam, jak fajnie można by to zamknąć w kanapce. I tak właśnie powstał ten obwarzanek pełen kremowego, domowego hummusu, z jajkiem sadzonym i prażonym prosciutto zamiast bekonu.

Jeżeli natomiast jesteście fanami bekonu nic nie stoi na przeszkodzie i będzie równie pysznie!

Ingredients

  • 2 obwarzanki
  • 3-4 hummusu
  • 4 plastry prosciutto
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Na suchej patelni podsmażamy prosciutto - z obu stron na złoty kolor tak, aby stało się chrupkie - odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz

  2. Na tej samej patelni roztapiamy odrobinę masła i wbijamy jajka - ja specjalnie przebiłam żółtko, aby się rozlało i lekko zmieszałam je z białkiem, ale możecie przygotować je klasycznie

  3. Obwarzanki kroimy na pół, smarujemy hummusem z obu stron, układamy na dolnej części jajko, plastry szynki i zamykamy