Pasztet sojowy

Nie jestem fanką mięsnych pasztetów, trochę przeraża mnie to, ile „mięsnych” elementów w nich ląduje z grona tych, których nie jem, i których się zwykle pozbywam. Być może cześć z Was powie fanaberia, ale ja dobrze wiem, że mam swoje fobie żywieniowe i nie jem wszystkiego. Dlatego roślinne wege pasztety są dla mnie idealną alternatywą. Są świetne, jako smarowidła do kanapek, można je także jeść bez chleba, ale na kromce razowego chleba z kawałkiem ogórka kiszonego smakują najlepiej.

Ja zrobiłam pikantną wersję, ale dla osób, które nie lubią ostrych potraw polecam po prostu pominąć chili w przepisie.

 

Składniki: 

  • 500 g suchej soi
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie i liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Soję należy namoczyć w wodzie – najlepiej co najmniej dobę przed przygotowaniem pasztetu – powinna nasiąknąć i trochę zmięknąć.
  2. Odcedzić z wody, w której pęczniała, wlać nową i gotować przez ok 3 godziny aż zmięknie całkiem. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Ugotowaną soję z warzywami odcedzić, wyjąć ziele i liść laurowy, posolić i zmielić na gładką masę.
  4. Do masy dodać paprykę, chili, koncentrat jajka i dokładnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem. Piec ok 45 minut w 180 stopniach.

 

 

 

 

 

 

Pasztet sojowy

Nie jestem fanką mięsnych pasztetów, trochę przeraża mnie to, ile "mięsnych" elementów w nich ląduje z grona tych, których nie jem, i których się zwykle pozbywam. Być może cześć z Was powie fanaberia, ale ja dobrze wiem, że mam swoje fobie żywieniowe i nie jem wszystkiego. Dlatego roślinne wege pasztety są dla mnie idealną alternatywą. Są świetne, jako smarowidła do kanapek, można je także jeść bez chleba, ale na kromce razowego chleba z kawałkiem ogórka kiszonego smakują najlepiej.

Ja zrobiłam pikantną wersję, ale dla osób, które nie lubią ostrych potraw polecam po prostu pominąć chili w przepisie.

Ingredients

  • 500 g suchej soi
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie i liść laurowy

Instructions

  1. Soję należy namoczyć w wodzie - najlepiej co najmniej dobę przed przygotowaniem pasztetu - powinna nasiąknąć i trochę zmięknąć

  2. Odcedzić z wody, w której pęczniała, wlać nową i gotować przez ok 3 godziny aż zmięknie całkiem. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy i ziele angielskie

  3. Ugotowaną soję z warzywami odcedzić, wyjąć ziele i liść laurowy, posolić i zmielić na gładką masę. Do masy dodać paprykę, chili, koncentrat jajka i dokładnie wymieszać

  4. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem. Piec ok 45 minut w 180 stopniach