Burger z grillowanym ananasem i sosem cytrusowym

Ananas w burgerze to trochę tak jak z ananasem na pizzy – jedni kochają, inni nienawidzą. Ja lubię w obu, ale wyłącznie pod warunkiem, że jest to świeży ananas, a nie ten konserwowy z puszki w słodkiej zalewie. Wierzcie mi, że to robi ogromną robotę.

A jak jest ananas, to i reszta w egzotycznym klimacie. Do burgera (tym razem użyłam gotowych burgerów wege z dobrej kalorii – i nie, nie jest to reklama, po prostu bardzo je lubię, ale zwykłe klasyczne z wołowiny będą także cudownie pasować) dodałam cytrusowy sos majonezowy z sokiem z pomarańczy i skórką z limonki, a dla podbicia wszystkiego świeże jalapeno. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

Sos cytrusowy

  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki majonezu
  • skórka starta z limonki

Pozostałe składniki

  • 2 bułki maślane
  • 2 burgery (wege lub wołowe)
  • sałata lodowa
  • czerwona cebula
  • świeży ananas
  • świeże jalapeno

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na nasz sos.
  2. Burgery grillujemy na patelni razem z przekrojoną na pół bułką maślaną.
  3. Jalapeno i cebulę kroimy w cienkie plasterki.
  4. Ananasa obieramy, kroimy na plastry, usuwamy środek i także grillujemy.
  5. Obie połówki bułek smarujemy sosem, na dolnej układamy plaster ananasa, cebulę i jalapeno, na to burgera, liście sałaty i drugą połówkę bułki.

Burger z grillowanym ananasem i sosem cytrusowym

Ananas w burgerze to trochę tak jak z ananasem na pizzy - jedni kochają, inni nienawidzą. Ja lubię w obu, ale wyłącznie pod warunkiem, że jest to świeży ananas, a nie ten konserwowy z puszki w słodkiej zalewie. Wierzcie mi, że to robi ogromną robotę.

A jak jest ananas, to i reszta w egzotycznym klimacie. Do burgera (tym razem użyłam gotowych burgerów wege z dobrej kalorii - i nie, nie jest to reklama, po prostu bardzo je lubię, ale zwykłe klasyczne z wołowiny będą także cudownie pasować) dodałam cytrusowy sos majonezowy z sokiem z pomarańczy i skórką z limonki, a dla podbicia wszystkiego świeże jalapeno. Spróbujcie koniecznie!

Ingredients

  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki majonezu
  • skórka starta z limonki
  • 2 bułki maślane
  • 2 burgery (wege lub wołowe)
  • sałata maślana
  • czerwona cebula
  • świeży ananas
  • świeże jalapeno

Instructions

  1. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na nasz sos

  2. Burgery grillujemy na patelni razem z przekrojoną na pół bułką maślaną

  3. Jalapeno i cebulę kroimy w cienkie plasterki

  4. Ananasa obieramy, kroimy na plastry, usuwamy środek i także grillujemy

  5. Obie połówki bułek smarujemy sosem, na dolnej układamy plaster ananasa, cebulę i jalapeno, na to burgera, liście sałaty i drugą połówkę bułki.