Wielkanoc: Jajka pod pierzynką

To jest smak mojego dzieciństwa i jeden z tych przepisów, który zawsze kojarzy mi się z moją Babcią. Od kiedy pamiętam na Wielkanoc, ale i nie tylko, bo na różne imprezy rodzinne Babcia szykuje właśnie te jajka. Sekret tkwi w prostocie – żadne nadziewanie, marynowanie, nic. Po prostu jedyny w swoim  rodzaju sos chrzanowo-musztardowy i duża porcja szczypiorku i już. To jest tak banalnie proste, a jednocześnie tak pyszne, że nie będziecie chcieli przestać.

Sos polecam przygotować dzień wcześniej, wtedy smaki jeszcze lepiej się przegryzą.

Składniki:

  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo
  • 250 g jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypiorek do podania

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jajka kroimy na połówki i układamy płaską stroną do dołu na półmisku.
  2. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos, czyli jogurt (lub śmietanę), majonez, musztardę, chrzan, sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
  3. Sosem polewamy ułożone jajka i posypujemy solidną porcją posiekanego szczypiorku.

Wielkanoc: Jajka pod pierzynką

To jest smak mojego dzieciństwa i jeden z tych przepisów, który zawsze kojarzy mi się z moją Babcią. Od kiedy pamiętam na Wielkanoc, ale i nie tylko, bo na różne imprezy rodzinne Babcia szykuje właśnie te jajka. Sekret tkwi w prostocie - żadne nadziewanie, marynowanie, nic. Po prostu jedyny w swoim  rodzaju sos chrzanowo-musztardowy i duża porcja szczypiorku i już. To jest tak banalnie proste, a jednocześnie tak pyszne, że nie będziecie chcieli przestać.

Sos polecam przygotować dzień wcześniej, wtedy smaki jeszcze lepiej się przegryzą.

Ingredients

  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo
  • 250 g jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • szczypiorek do podania

Instructions

  1. Ugotowane jajka kroimy na połówki i układamy płaską stroną do dołu na półmisku

  2. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos, czyli jogurt (lub śmietanę), majonez, musztardę, chrzan, sok z cytryny i doprawiamy do smaku

  3. Sosem polewamy ułożone jajka i posypujemy solidną porcją posiekanego szczypiorku