Puszysty omlet z kurkami

Dawno nie było tu omletu, więc pora t o nadrobić. A skoro wrzesień, to i kurki – te delikatne grzyby są wysoko na liście moich ulubionych, więc nie mogłam oprzeć się dodania ich do śniadania. Ab y lekko podkręcić delikatny smak kurek dodałam do nich włoską szynkę mortadela z pistacjami i gorgonzolę, a same kurki wcześniej poddusiłam na odrobinie masła z czosnkiem i sezamem.

Koniecznie wypróbujcie ten omlet, bo składa się on z samych jaj, bez grama mąki i jest cudownie puszysty.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g kurek
  • 1 plaster mortadeli (polecam z pistacjami)
  • 20 g sera gorgonzola
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurki czyścimy i podsmażamy na patelni na maśle z sezamem i drobno posiekanym czosnkiem. Powinny puścić wodę, więc smażymy, aż zmiękną.
  2. Jajka ubijamy z solą i pieprzem na puszystą pianę i  wylewamy na przetartą tłuszczem patelnię – przykrywamy pokrywką i smażymy ok 2-3 minuty z jednej strony.
  3. Po upływie tego czasu odwracamy omlet, zdejmujemy z ognia, układamy na nim plaster mortadeli, kurki i kawałki sera gorgonzola,  wstawiamy na palnik na minutę, po czym składamy na pół i trzymamy jeszcze chwilę pod przykryciem na ogniu, aby ser w środku się stopił.
  4. Podajemy z ulubionym sosem (np. sriracha mayo)

 

 

 

 

Puszysty omlet z kurkami

Dawno nie było tu omletu, więc pora t o nadrobić. A skoro wrzesień, to i kurki - te delikatne grzyby są wysoko na liście moich ulubionych, więc nie mogłam oprzeć się dodania ich do śniadania. Ab y lekko podkręcić delikatny smak kurek dodałam do nich włoską szynkę mortadela z pistacjami i gorgonzolę, a same kurki wcześniej poddusiłam na odrobinie masła z czosnkiem i sezamem.

Koniecznie wypróbujcie ten omlet, bo składa się on z samych jaj, bez grama mąki i jest cudownie puszysty.

Ingredients

  • 2 jajka
  • 100 g kurek
  • 1 plaster mortadeli (polecam z pistacjami)
  • 20 g sera gorgonzola
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Kurki czyścimy i podsmażamy na patelni na maśle z sezamem i drobno posiekanym czosnkiem. Powinny puścić wodę, więc smażymy, aż zmiękną

  2. Jajka ubijamy z solą i pieprzem na puszystą pianę i  wylewamy na przetartą tłuszczem patelnię - przykrywamy pokrywką i smażymy ok 2-3 minuty z jednej strony

  3. Po upływie tego czasu odwracamy omlet, zdejmujemy z ognia, układamy na nim plaster mortadeli, kurki i kawałki sera gorgonzola,  wstawiamy na palnik na minutę, po czym składamy na pół i trzymamy jeszcze chwilę pod przykryciem na ogniu, aby ser w środku się stopił

  4. Podajemy z ulubionym sosem (np. sriracha mayo)