Chłodnik z jajkiem

Po trochę bardziej nietypowej wersji chłodnika pora na klasyczną wersję z botwinką i jajkiem. To jest chyba najprostsza i najlepsza zupa zarówno na lato, ale nie tylko. Niech Was nie zmyli jego lekkość, bo wierzcie mi, że potrafi być bardzo sycący. No i poza tym wystarczy spojrzeć na ten cudowny kolor. Na początku jest bardziej różowy, ale im dłużej stoi i smaki się przegryzają, tym intensywniej zmienia się w fiolet.

Dodatki mogą być różne, ale dla mnie ten klasyczny chłodnik nie może obejść się bez jajka na twardo.

 

Składniki:

  • 500 ml kefiru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 500 g botwinki
  • 1 ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • jajka na twardo do podania

Przygotowanie:

  1. Botwinkę dokładnie umyć i osuszyć – liście posiekać a buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę i ugotować w osolonej wodzie, aż zmiękną, przez ok 5-7 minut, odcedzić na sitku.
  2. Do garnka wlać kefir, jogurt, dodać ugotowaną i ostudzoną botwinkę, pokrojonego w kostkę ogórka i rzodkiewkę, posiekany koperek i szczypiorek.
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z z całej lub ok połówki cytryny, w zależności, jak bardzo kwaśne lubicie. Jeśli będzie zbyt kwaskowe można dodać odrobinę cukru.
  4. Podajemy schłodzony z połówkami jajka na twardo.

 

 

 

 

 

Po trochę bardziej nietypowej wersji chłodnika pora na klasyczną wersję z botwinką i jajkiem. To jest chyba najprostsza i najlepsza zupa zarówno na lato, ale nie tylko. Niech Was nie zmyli jego lekkość, bo wierzcie mi, że potrafi być bardzo sycący. No i poza tym wystarczy spojrzeć na ten cudowny kolor. Na początku jest bardziej różowy, ale im dłużej stoi i smaki się przegryzają, tym intensywniej zmienia się w fiolet.

Dodatki mogą być różne, ale dla mnie ten klasyczny chłodnik nie może obejść się bez jajka na twardo. 

Ingredients

  • 500 ml kefiru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 500 g botwinki
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • jajka na twardo do podania

Instructions

  1. Botwinkę dokładnie umyć i osuszyć - liście posiekać a buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę i ugotować w osolonej wodzie, aż zmiękną, przez ok 5-7 minut, odcedzić na sitku

  2. Do garnka wlać kefir, jogurt, dodać ugotowaną i ostudzoną botwinkę, pokrojonego w kostkę ogórka i rzodkiewkę, posiekany koperek i szczypiorek

  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z z całej lub ok połówki cytryny, w zależności, jak bardzo kwaśne lubicie. Jeśli będzie zbyt kwaskowe można dodać odrobinę cukru

  4. Podajemy schłodzony z połówkami jajka na twardo