Chłodnik z kalarepy i melona

Mamy połowę września, a wróciły upały, więc w tym tygodniu mam dla Was dwa przepisy na chłodniki, które być może będą zbawienne w te gorące dni. Zanim więc przejdziemy do ciepłych, sycących i rozgrzewających zup jesiennych zapraszam Was po nietypowy, lekki chłodnik z kalarepy i melona. Kalarepa nadaje mu wyrazistego smaku, który idealnie łączy się ze słodyczą melona. Całość spina nam kremowy jogurt.

Dla zachowania balansu chłodnik podałam z chrupiącą rzodkiewką i kozim serem.

 

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 melona galia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • do podania: rzodkiewka, pleśniowy lub  kremowy ser kozi, natka selera

Przygotowanie:

  1. Kalarepę myjemy, odcinamy liście, obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Połówkę melona również obieramy, wydrążamy środek i kroimy.
  3. Do blendera dajemy pokrojoną kalarepę, melon i połowę jogurtu i miksujemy na gładko.
  4. Przelewamy do garnka razem z resztą jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz oliwą z oliwek (ok 2 łyżki) i mieszamy.
  5. Podajemy z plasterkami rzodkiewki, kozim serem i natką selera.

 

 

 

 

 

Chłodnik z kalarepy i melona

Mamy połowę września, a wróciły upały, więc w tym tygodniu mam dla Was dwa przepisy na chłodniki, które być może będą zbawienne w te gorące dni. Zanim więc przejdziemy do ciepłych, sycących i rozgrzewających zup jesiennych zapraszam Was po nietypowy, lekki chłodnik z kalarepy i melona. Kalarepa nadaje mu wyrazistego smaku, który idealnie łączy się ze słodyczą melona. Całość spina nam kremowy jogurt.

Dla zachowania balansu chłodnik podałam z chrupiącą rzodkiewką i kozim serem.

Ingredients

  • 2 kalarepy
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 melona galia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • do podania: rzodkiewka, pleśniowy lub  kremowy ser kozi, natka selera

Instructions

  1. Kalarepę myjemy, odcinamy liście, obieramy i kroimy w kostkę

  2. Połówkę melona również obieramy, wydrążamy środek i kroimy

  3. Do blendera dajemy pokrojoną kalarepę, melon i połowę jogurtu i miksujemy na gładko

  4. Przelewamy do garnka razem z resztą jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz oliwą z oliwek (ok 2 łyżki) i mieszamy

  5. Podajemy z plasterkami rzodkiewki, kozim serem i natką selera