Pasta Puttanesca z tuńczykiem

Pasta Puttanesca ma swoją niechlubną historię, bowiem wiele różnych historii głosi o tym, że była przygotowywana przez włoskie kurtyzany. Jedne historie mówią, że daniem tym wabiły swoich klientów, inne, że danie to powstało, gdyż nie miały czasu na gotowanie, więc korzystały z tego, co miały pod ręką, a jeszcze inne, że marynarze, którzy korzystali z ich usług płacili im w naturze rybami i tak powstała ta potrawa. Bez względu jednak na jej historię, jest bez dwóch zdań pyszna.

Ja mam dla Was dzisiaj lekko zmodyfikowaną wersję z tuńczykiem zamiast anchovies.

 

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • garść czarnych oliwek (polecam kalamon)
  • 1 łyżka małych kaparów
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1 puszka pomidorów całych
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek siekamy w płatki i podsmażamy na oliwie przez kilka sekund, a następnie dodajemy kapary, oliwki i tuńczyka i smażymy dalej kilka minut.
  2. Na patelnię dodajemy oregano, sól (nie za dużo, bo oliwki i kapary są słone), pieprz i opcjonalnie płatki chili dla ostrości.
  3. Następnie wlewamy pomidory z puszki i rozgniatamy je łopatką. Dusimy ok 10 minut, na koniec dodając posiekaną pietruszkę.
  4. Ugotowany al dente makaron przekładamy szczypcami prosto z garnka do drugiego z sosem i mieszamy. można podlać ok 2 łyżki wody po makaronie, aby dopracować konsystencję. Na małym ogniu trzymamy jeszcze całość ok 1 minutę i można serwować.

 

 

 

 

Pasta Puttanesca z tuńczykiem

Pasta Puttanesca ma swoją niechlubną historię, bowiem wiele różnych historii głosi o tym, że była przygotowywana przez włoskie kurtyzany. Jedne historie mówią, że daniem tym wabiły swoich klientów, inne, że danie to powstało, gdyż nie miały czasu na gotowanie, więc korzystały z tego, co miały pod ręką, a jeszcze inne, że marynarze, którzy korzystali z ich usług płacili im w naturze rybami i tak powstała ta potrawa. Bez względu jednak na jej historię, jest bez dwóch zdań pyszna.

Ja mam dla Was dzisiaj lekko zmodyfikowaną wersję z tuńczykiem zamiast anchovies.

Ingredients

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 garść czarnych oliwek (polecam kalamon)
  • 1 łyżka małych kaparów
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1 puszka pomidorów całych
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Czosnek siekamy w płatki i podsmażamy na oliwie przez kilka sekund, a następnie dodajemy kapary, oliwki i tuńczyka i smażymy dalej kilka minut

  2. Na patelnię dodajemy oregano, sól (nie za dużo, bo oliwki i kapary są słone), pieprz i opcjonalnie płatki chili dla ostrości

  3. Następnie wlewamy pomidory z puszki i rozgniatamy je łopatką. Dusimy ok 10 minut, na koniec dodając posiekaną pietruszkę

  4. Ugotowany al dente makaron przekładamy szczypcami prosto z garnka do drugiego z sosem i mieszamy. można podlać ok 2 łyżki wody po makaronie, aby dopracować konsystencję. Na małym ogniu trzymamy jeszcze całość ok 1 minutę i można serwować