Waniliowy budyń jaglany z marakują

Po truskawkowym budyniu jaglanym pora na klasyk – czyli jego waniliową wersję. Jego sposób przygotowania jest jeszcze szybszy i prostszy, bo pomijamy właściwie krok związany z dodawaniem truskawek. Ale aby nie było zbyt nudno kremowość tego jaglanego budyniu podbiłam kwaśnym miąższem z marakui, który idealnie pasuje do smaku wanilii.

Tak na prawdę możecie dodać na wierzch każdy owoc, ponieważ waniliowa baza jest wdzięcznym tłem dla rożnych smaków.

 

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • nasiona z laski wanilii
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • marakuja do podania

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy z mlekiem. Przed gotowaniem najeży na sitku przelać ją wrzątkiem kilka razy, aby pozbyć się goryczy.
  2. Do zagotowanej kaszy, kiedy jest już miękka dodajemy nasiona z laski wanilii, miód lub cukier i dokładnie blendujemy na gładką masę.
  3. Budyń podajemy z miąższem z marakui.

 

 

 

 

Waniliowy budyń jaglany z marakują

Po truskawkowym budyniu jaglanym pora na klasyk - czyli jego waniliową wersję. Jego sposób przygotowania jest jeszcze szybszy i prostszy, bo pomijamy właściwie krok związany z dodawaniem truskawek. Ale aby nie było zbyt nudno kremowość tego jaglanego budyniu podbiłam kwaśnym miąższem z marakui, który idealnie pasuje do smaku wanilii.

Tak na prawdę możecie dodać na wierzch każdy owoc, ponieważ waniliowa baza jest wdzięcznym tłem dla rożnych smaków.

Ingredients

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • nasiona z laski wanilii
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 1 marakuja do podania

Instructions

  1. Kaszę jaglaną gotujemy z mlekiem. Przed gotowaniem najeży na sitku przelać ją wrzątkiem kilka razy, aby pozbyć się goryczy

  2. Do zagotowanej kaszy, kiedy jest już miękka dodajemy nasiona z laski wanilii, miód lub cukier i dokładnie blendujemy na gładką masę

  3. Budyń podajemy z miąższem z marakui