Tarta z jeżynami

Jeżyny bywają niedoceniane w kuchni, dlatego dzisiaj mam dla Was tartę z jeżynami w roli głównej. Soczyste, kwaśne i przede wszystkim zdrowe owoce jeżyn są idealnym dodatkiem do ciast. Zamknięte w koszyku z kruchego maślanego ciasta komponują się idealnie. Ponieważ mają w sobie dużo soku, aby uniknąć jego wypłynięcia dodajcie do nich kilka łyżek mąki ziemniaczanej – zwiąże ona sok i powstanie jeżynowy kisiel.

Dzięki tej sztuczce nie tracimy ani kropli soku z jeżyn i nie przemaka nam ciasto.

 

Składniki:

Nadzienie

  • 500 g jeżyn
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek cukru

Ciasto

  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

  1. Mąkę z cukrem siekamy z zimnym masłem, następnie dodajemy jajka  i zagniatamy na gładkie ciasto.
  2. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
  3. Po 30 minutach wałkujemy je na ok 4mm placek i wykładamy nim okrągłą wysoką formę do ciasta wyłożoną pergaminem na spodzie, upewniając się, że mamy wysoki brzeg na ok 3-4 cm. Część ciasta zostawiam na dekorację.
  4. W dnie ciasta widelcem robimy nakłucia i podpiekamy spód w 180 stopniach przez ok 10 minut.
  5. Jeżyny płuczemy, osuszamy na sicie i dodajemy do nich mąkę oraz cukier i zostawiamy na ok 10 minut, podczas gdy spód się podpieka.
  6. Na podpieczony spód dajemy nasze jeżyny, wyrównujemy poziom i dodajemy na wierzch paski z ciasta dla dekoracji i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut.
  7. Podajemy ostudzone lub na ciepło i posypane cukrem pudrem. Gałka lodów waniliowych jest wskazana 😉

 

 

 

 

 

Jeżyny bywają niedoceniane w kuchni, dlatego dzisiaj mam dla Was tartę z jeżynami w roli głównej. Soczyste, kwaśne i przede wszystkim zdrowe owoce jeżyn są idealnym dodatkiem do ciast. Zamknięte w koszyku z kruchego maślanego ciasta komponują się idealnie. Ponieważ mają w sobie dużo soku, aby uniknąć jego wypłynięcia dodajcie do nich kilka łyżek mąki ziemniaczanej - zwiąże ona sok i powstanie jeżynowy kisiel.

Dzięki tej sztuczce nie tracimy ani kropli soku z jeżyn i nie przemaka nam ciasto.

Ingredients

  • 500 g jeżyn
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek cukru
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g cukru

Instructions

  1. Mąkę z cukrem siekamy z zimnym masłem, następnie dodajemy jajka  i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut

  2. Po 30 minutach wałkujemy je na ok 4mm placek i wykładamy nim okrągłą wysoką formę do ciasta wyłożoną pergaminem na spodzie, upewniając się, że mamy wysoki brzeg na ok 3-4 cm. Część ciasta zostawiam na dekorację

  3. W dnie ciasta widelcem robimy nakłucia i podpiekamy spód w 180 stopniach przez ok 10 minut

  4. Jeżyny płuczemy, osuszamy na sicie i dodajemy do nich mąkę oraz cukier i zostawiamy na ok 10 minut, podczas gdy spód się podpieka

  5. Na podpieczony spód dajemy nasze jeżyny, wyrównujemy poziom i dodajemy na wierzch paski z ciasta dla dekoracji i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut

  6. Podajemy ostudzone lub na ciepło i posypane cukrem pudrem. Gałka lodów waniliowych jest wskazana