Tosty z guacamole i tuńczykiem

To jest moje ulubione śniadania ostatniego miesiąca – tuńczyk i awokado to taki duet wszech czasów, który nigdy nie zawodzi. Dlatego też, pomimo tego, że jest to przepis super prosty, postanowiłam się nim z Wami podzielić. Wariacji na temat guacamole jest wiele, ale zamiast klasycznego z dodatkiem pomidora dzisiaj mam dla Was uproszczoną wersję.

Wybierając awokado na guacamole upewnijcie się, że jest odpowiednio dojrzałe i miękkie.

 

Składniki:

  • 4 kromki razowego chleba
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1 papryczka habanero (albo chilli jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw)
  • skórka i sok z limonki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ do miseczki – rozdrabniamy go widelcem.
  2. Czosnek siekamy i rozcieramy z solą, dodajemy do awokado razem z bardzo drobno posiekaną szalotką i papryczką, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz skórkę i sok z limonki i dokładnie mieszamy.
  3. Chleb grillujemy na patelni lub w tosterze, smarujemy guacamole i układamy na wierzchu kawałki tuńczyka.

 

 

 

 

Tosty z guacamole i tuńczykiem

To jest moje ulubione śniadania ostatniego miesiąca - tuńczyk i awokado to taki duet wszech czasów, który nigdy nie zawodzi. Dlatego też, pomimo tego, że jest to przepis super prosty, postanowiłam się nim z Wami podzielić. Wariacji na temat guacamole jest wiele, ale zamiast klasycznego z dodatkiem pomidora dzisiaj mam dla Was uproszczoną wersję.

Wybierając awokado na guacamole upewnijcie się, że jest odpowiednio dojrzałe i miękkie.

Ingredients

  • 4 kromki razowego chleba
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1 papryczka habanero (albo chilli jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw)
  • skórka i sok z limonki
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ do miseczki - rozdrabniamy go widelcem

  2. Czosnek siekamy i rozcieramy z solą, dodajemy do awokado razem z bardzo drobno posiekaną szalotką i papryczką, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz skórkę i sok z limonki i dokładnie mieszamy

  3. Chleb grillujemy na patelni lub w tosterze, smarujemy guacamole i układamy na wierzchu kawałki tuńczyka