Zupa pomidorowa z nutą cytrynową i ryżem z kalafiora

Chłodne dni są za rogiem, więc przyszedł sezon na rozgrzewające zupy. Jest to wariacja na temat klasycznej zupy pomidorowej z ryżem. Ponieważ pomidory mają w sobie naturalną kwaśność, postanowiłam podbić ją jeszcze odrobinę skórką z cytryny i cytrynowym pieprzem, aby uwydatnić te smaki. W wersji light, zamiast klasycznego ryżu, za którym ja osobiście w pomidorówce nie przepadam (Tema Makaron) zastąpiłam go bajecznie prostym i szybkim w wykonaniu ryżem z kalafiora.

Jeżeli są tu fani kalafiora – a wiem, że są, to koniecznie spróbujcie tej wersji.

 

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z jednej cytryny
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • pieprz cytrynowy i sól

Przygotowanie:

  1. Czosnek i szalotkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, a następnie dodać przecier pomidorowy, pieprz cytrynowy i podsmażać ok 2 minuty.
  2. Wlać passatę i wodę, dodać skórkę z cytryny i gotować ok 20 minut, aż całość się trochę zredukuje.
  3. Kalafior obrać, opłukać, oddzielić różyczki i zmiksować je w blenderze na sypką masę przypominającą ryż – nie miksować na gładką papkę, polecam kilkakrotnie nacisnąć spust rozdrabniacza, aby poszatkował, a nie zmielił kalafior.
  4. Ryż przelać wrzątkiem na sitku i dodać do zupy. Gotować ok 5 minut, aby lekko zmiękł. Zupę doprawić do smaku solą.

 

 

 

Zupa pomidorowa z nutą cytrynową i ryżem z kalafiora

Chłodne dni są za rogiem, więc przyszedł sezon na rozgrzewające zupy. Jest to wariacja na temat klasycznej zupy pomidorowej z ryżem. Ponieważ pomidory mają w sobie naturalną kwaśność, postanowiłam podbić ją jeszcze odrobinę skórką z cytryny i cytrynowym pieprzem, aby uwydatnić te smaki. W wersji light, zamiast klasycznego ryżu, za którym ja osobiście w pomidorówce nie przepadam (Tema Makaron) zastąpiłam go bajecznie prostym i szybkim w wykonaniu ryżem z kalafiora.

Jeżeli są tu fani kalafiora - a wiem, że są, to koniecznie spróbujcie tej wersji.

Ingredients

  • 1 mała główka kalafiora
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • pieprz cytrynowy i sól
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z jednej cytryny
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Instructions

  1. Czosnek i szalotkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, a następnie dodać przecier pomidorowy, pieprz cytrynowy i podsmażać ok 2 minuty

  2. Wlać passatę i wodę, dodać skórkę z cytryny i gotować ok 20 minut, aż całość się trochę zredukuje

  3. Kalafior obrać, opłukać, oddzielić różyczki i zmiksować je w blenderze na sypką masę przypominającą ryż - nie miksować na gładką papkę, polecam kilkakrotnie nacisnąć spust rozdrabniacza, aby poszatkował, a nie zmielił kalafior

  4. Ryż przelać wrzątkiem na sitku i dodać do zupy. Gotować ok 5 minut, aby lekko zmiękł. Zupę doprawić do smaku solą