Tosty z serem i jeżynami

Krzaki jeżyn uginają się już od ilości owoców, dlatego pora na przepisy z jeżynami w roli głównej. Dziś bardzo szybki i prosty, ale za to jaki pyszny. Jeżeli są tu fani słodko-słonych kombinacji, to te tosty są właśnie dla Was. Ciągnący się ser pomiędzy dwiema chrupiącymi kromkami chleba, a w samym jego środku soczyste jeżyny, które poza walorami smakowymi dają także efekt wizualny.

Nawet dojrzałe jeżyny mają w sobie sporo kwaskowatości, więc chwilę przed przygotowaniem tostów polecam obtoczyć je w odrobinie cukru.

 

Składniki:

  • garść jeżyn
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 plastry sera ementaler (idealny to zapiekania, bo świetnie się topi)
  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 łyżeczka majonezu

Przygotowanie:

  1. Jeżyny opłukać, osuszyć, przekroić na pół i w miseczce zasypać cukrem i wymieszać.
  2. Kromki chleba od zewnątrz posmarować majonezem – ma wyższą temperaturę spalania i dzięki temu uzyskacie złociste i chrupiące tosty.
  3. Na jednej kromce ułożyć plaster sera, na nim połówki jeżyn, przykryć drugim plastrem i drugą kromką.
  4. Smażyć na suchej patelni na małym ogniu ok 2-3 minuty z każdej strony, aż chleb stanie się złocisty, a ser w środku stopi.

 

 

 

 

Tosty z serem i jeżynami

Krzaki jeżyn uginają się już od ilości owoców, dlatego pora na przepisy z jeżynami w roli głównej. Dziś bardzo szybki i prosty, ale za to jaki pyszny. Jeżeli są tu fani słodko-słonych kombinacji, to te tosty są właśnie dla Was. Ciągnący się ser pomiędzy dwiema chrupiącymi kromkami chleba, a w samym jego środku soczyste jeżyny, które poza walorami smakowymi dają także efekt wizualny.

Nawet dojrzałe jeżyny mają w sobie sporo kwaskowatości, więc chwilę przed przygotowaniem tostów polecam obtoczyć je w odrobinie cukru.

Ingredients

  • garść jeżyn
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 plastry sera ementaler (idealny to zapiekania, bo świetnie się topi)
  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 łyżeczka majonezu

Instructions

  1. Jeżyny opłukać, osuszyć, przekroić na pół i w miseczce zasypać cukrem i wymieszać

  2. Kromki chleba od zewnątrz posmarować majonezem - ma wyższą temperaturę spalania i dzięki temu uzyskacie złociste i chrupiące tosty

  3. Na jednej kromce ułożyć plaster sera, na nim połówki jeżyn, przykryć drugim plastrem i drugą kromką

  4. Smażyć na suchej patelni na małym ogniu ok 2-3 minuty z każdej strony, aż chleb stanie się złocisty, a ser w środku stopi