Pavlova z musem mango mascarpone i sosem porzeczkowym

Pavlova, królowa beza, to idealny deser na lato, który co prawda jest super słodki, ale kwaśne owoce i lekki krem idealnie balansują jej słodycz. Okazuje się, że idealnie sprawdziła się jako tort urodzinowy dla mojego brata, który nie za bardzo mógł w czasie swoich urodzin gryźć i ku mojemu zaskoczeniu, jest to też perfekcyjny tort urodzinowy dla sportowca, który właśnie szykuje się na trudny bieg i „ładuje węgle” przed startem.

I właśnie z tej okazji powstała ta konkretna, jako tort niespodzianka dla kolegi, który kilka dni później biegł ultramaraton. Wyszła cudnie, a smakowała podobno równie dobrze jak wyglądała.

 

Składniki:

Beza

  • 4-5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • szczypta soli

Krem mascarpone

  • 125 g mascarpone
  • 0,5 mango

sos porzeczkowy

  • 200 g porzeczek czerwonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml likieru Cointreau
  • Do podania: świeże owoce jak np. mango, kiwi, granat, porzeczki

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania bezy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
  2. Kiedy zaczną robić się sztywne małymi porcjami dodajemy cukier. Białek nie da się „przebić”, więc nie ma obawy, że będziemy ubijać za długo.
  3. Kiedy zaczynają być lśniące dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.
  4. Na blaszce na pergaminie do pieczenia rysujemy koło o średnicy ok 20 cm i układamy na nim ubite białka, szpatułką zaciągając brzegi do góry, a na środku tworząc mały krater.
  5. Wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i po 15 minutach skręcamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze ok 1,5 godziny.
  6. Podczas gdy beza studzi się po upieczeniu przygotowujemy krem – mango blendujemy i redukujemy trochę na patelni, aby pozbyć się nadmiaru wody, a po ostudzeniu w misce miksujemy razem z mascarpone.
  7. Aby przygotować sos porzeczkowy na patelni podsmażamy porzeczki z likierem i sokiem z cytryny, aż sos się zredukuje, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek.
  8. Na „krater” bezy wykładamy krem mascarpone, układamy owoce i skrapiamy sosem.

 

 

 

 

 

Pavlova z musem mango mascarpone i sosem porzeczkowym

Pavlova, królowa beza, to idealny deser na lato, który co prawda jest super słodki, ale kwaśne owoce i lekki krem idealnie balansują jej słodycz. Okazuje się, że idealnie sprawdziła się jako tort urodzinowy dla mojego brata, który nie za bardzo mógł w czasie swoich urodzin gryźć i ku mojemu zaskoczeniu, jest to też perfekcyjny tort urodzinowy dla sportowca, który właśnie szykuje się na trudny bieg i "ładuje węgle" przed startem. I właśnie z tej okazji powstała ta konkretna, jako tort niespodzianka dla kolegi, który kilka dni później biegł ultramaraton. Wyszła cudnie, a smakowała podobno równie dobrze jak wyglądała.

Ingredients

  • 4-5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • szczypta soli
  • 125 g mascarpone
  • 0,5 mango
  • 200 g porzeczek czerwonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml likieru Cointreau
  • Do podania: świeże owoce jak np. mango, kiwi, granat, porzeczki

Instructions

  1. Zaczynamy od przygotowania bezy. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli

  2. Kiedy zaczną robić się sztywne małymi porcjami dodajemy cukier. Białek nie da się „przebić”, więc nie ma obawy, że będziemy ubijać za długo

  3. Kiedy zaczynają być lśniące dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy

  4. Na blaszce na pergaminie do pieczenia rysujemy koło o średnicy ok 20 cm i układamy na nim ubite białka, szpatułką zaciągając brzegi do góry, a na środku tworząc mały krater

  5. Wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i po 15 minutach skręcamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze ok 1,5 godziny

  6. Podczas gdy beza studzi się po upieczeniu przygotowujemy krem – mango blendujemy i redukujemy trochę na patelni, aby pozbyć się nadmiaru wody, a po ostudzeniu w misce miksujemy razem z mascarpone

  7. Aby przygotować sos porzeczkowy na patelni podsmażamy porzeczki z likierem i sokiem z cytryny, aż sos się zredukuje, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek

  8. Na „krater” bezy wykładamy krem mascarpone, układamy owoce i skrapiamy sosem