Porzeczkowa i ananasowa granita

Granita, często mylona z sorbetem, to chyba najprostszy mrożony deser, jaki możecie zrobić. Po pierwsze nie wymaga on dużego nakładu pracy i sprzętu, a po drugie, nie potrzeba do niego też specjalnej skompilowanej techniki. Granitę zrobicie w 5 minut, a jedyne na co będziecie musieli poczekać, to aż się zamrozi.

Możliwości jest wiele, ja wybrałam kwaśne i słodkie smaki w postaci porzeczek i ananasa.

 

Składniki:

  • 300 g porzeczek
  • 300 g ananasa świeżego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Porzeczki miksujemy ze 100 wody, cukrem i przelewamy do woreczka strunowego lub do pojemnika.
  2. Ananasa (bez skórki i twardego środka) również miksujemy z drugą częścią wody i tak samo przelewamy do oddzielnego pojemnika lub woreczka.
  3. Przekładamy je do zamrażarki i mieszamy co 20-30 minut w pojemniku, aby to „zbrylić”, bądź rozkruszamy w woreczku.
  4. Zamrożoną granitę serwujemy i od razu podajemy, aby się nie roztopiła.

 

 

 

 

 

 

 

Porzeczkowa i ananasowa granita

Granita, często mylona z sorbetem, to chyba najprostszy mrożony deser, jaki możecie zrobić. Po pierwsze nie wymaga on dużego nakładu pracy i sprzętu, a po drugie, nie potrzeba do niego też specjalnej skompilowanej techniki. Granitę zrobicie w 5 minut, a jedyne na co będziecie musieli poczekać, to aż się zamrozi.

Możliwości jest wiele, ja wybrałam kwaśne i słodkie smaki w postaci porzeczek i ananasa.

Ingredients

  • 300 g porzeczek
  • 300 g ananasa świeżego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru

Instructions

  1. Porzeczki miksujemy ze 100 wody, cukrem i przelewamy do woreczka strunowego lub do pojemnika

  2. Ananasa (bez skórki i twardego środka) również miksujemy z drugą częścią wody i tak samo przelewamy do oddzielnego pojemnika lub woreczka

  3. Przekładamy je do zamrażarki i mieszamy co 20-30 minut w pojemniku, aby to "zbrylić", bądź rozkruszamy w woreczku

  4. Zamrożoną granitę serwujemy i od razu podajemy, aby się nie roztopiła