Ser Paneer

Kto lubi kuchnię indyjską ten na pewno zna ser paneer. Kremowy i delikatny ser, który gości w wielu indyjskich daniach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jest niezwykle prosty w wykonaniu i wystarczy jedno popołudnie, aby zrobić go w domowych warunkach. Jego przygotowanie polega właściwie na zakwaszeniu mleka podczas jego gotowania, dzięki czemu wyodrębnia się z niego ser.

Już niebawem podzielę się moim przepisem na palak paneer właśnie w wykorzystaniem domowego sera. Nie czekajcie tylko róbcie go, bo warto!

 

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • dodatkowo – gaza do odsączenia

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowujemy mleko do chwili, gdy zacznie rosnąć.
  2. W tym momencie, kiedy się podnosi wlewamy ocet i mieszamy – powinno się zważyć i kawałeczki sera powinny zacząć się unosić na powierzchni. Mieszamy na ogniu chwilę, aż woda stanie się przeźroczysta.
  3. Sito wykładamy gazą i przelewamy przez nią ser, aby odsączyć wytrąconą serwatkę.
  4. Zawijamy gazę i dociskamy mocno – najlepiej cały czas na sicie lub durszlaku docisnąć czymś o wadze ok 4 kg przez ok 2-3 godziny.
  5. Gotowy ser wyciągamy z gazy i można dowolnie wykorzystać.

 

 

 

Kto lubi kuchnię indyjską ten na pewno zna ser paneer. Kremowy i delikatny ser, który gości w wielu indyjskich daniach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jest niezwykle prosty w wykonaniu i wystarczy jedno popołudnie, aby zrobić go w domowych warunkach. Jego przygotowanie polega właściwie na zakwaszeniu mleka podczas jego gotowania, dzięki czemu wyodrębnia się z niego ser.

Już niebawem podzielę się moim przepisem na palak paneer właśnie w wykorzystaniem domowego sera. Nie czekajcie tylko róbcie go, bo warto!

Ingredients

  • 1 l mleka
  • 2 łyżeczki octu spirytusowego
  • dodatkowo - gaza do odsączenia

Instructions

  1. W garnku zagotowujemy mleko do chwili, gdy zacznie rosnąć

  2. W tym momencie, kiedy się podnosi wlewamy ocet i mieszamy - powinno się zważyć i kawałeczki sera powinny zacząć się unosić na powierzchni. Mieszamy na ogniu chwilę, aż woda stanie się przeźroczysta

  3. Sito wykładamy gazą i przelewamy przez nią ser, aby odsączyć wytrąconą serwatkę

  4. Zawijamy gazę i dociskamy mocno - najlepiej cały czas na sicie lub durszlaku docisnąć czymś o wadze ok 4 kg przez ok 2-3 godziny

  5. Gotowy ser wyciągamy z gazy i można dowolnie wykorzystać