Bułki do burgerów

Lato sprzyja jedzeniu na zewnątrz, a nic tak dobrze nie sprawdza się w okolicznościach przyrody jak slow „fast food”. Dlaczego slow? Ponieważ pomimo tego, że burgery uznaje się, za jedzenie typu fast food, to jednak jest ono przygotowywane przeze mnie w duchu slow food, celebrując je. Jednym z kluczowych elementów dobrego burgera jest oczywiście bułka – taka, która się nie pokruszy i nie rozpadnie. Będzie delikatna, ale jednocześnie sprężysta i chłonna. I dzisiaj dzielę się moim przepisem na takie bułki.

 

Ja zrobiłam tym razem gładkie, ale możecie je posypać makiem, sezamem czy czarnuszką.

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy drożdże, ciepłe mleko (ok 30 stopni), sól i dwie łyżki mąki i odstawiamy na ok 10-15 minut.
  2. Kiedy zaczyn się spieni dodajemy resztę mąki i zaczynamy zagniatać, albo ręcznie, albo mikserem z hakiem.
  3. Po ok 1 zagniatania, kiedy składniki w miarę się połączą dodajemy cienkim strumieniem roztopione i lekko przestudzone masło.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Po tym jak ciasto wyrośnie dzielimy je na 6-8 porcji, w zależności jak duże chcecie mieć bułki i formujemy okrągłe kulki.
  6. Układamy je na blaszce, lekko spłaszczając, aby nadać im kształtu i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  7. Zostawiamy jeszcze na ok 15-20 minut aby lekko urosły i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

 

 

 

 

Bułki do burgerów

Lato sprzyja jedzeniu na zewnątrz, a nic tak dobrze nie sprawdza się w okolicznościach przyrody jak slow "fast food". Dlaczego slow? Ponieważ pomimo tego, że burgery uznaje się, za jedzenie typu fast food, to jednak jest ono przygotowywane przeze mnie w duchu slow food, celebrując je. Jednym z kluczowych elementów dobrego burgera jest oczywiście bułka - taka, która się nie pokruszy i nie rozpadnie. Będzie delikatna, ale jednocześnie sprężysta i chłonna. I dzisiaj dzielę się moim przepisem na takie bułki.

Ja zrobiłam tym razem gładkie, ale możecie je posypać makiem, sezamem czy czarnuszką.

Ingredients

  • 500 g mąki
  • 250 g mleka
  • 100 g masła
  • 7-8 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania

Instructions

  1. W misce mieszamy drożdże, ciepłe mleko (ok 30 stopni), sól i dwie łyżki mąki i odstawiamy na ok 10-15 minut

  2. Kiedy zaczyn się spieni dodajemy resztę mąki i zaczynamy zagniatać, albo ręcznie, albo mikserem z hakiem

  3. Po ok 1 zagniatania, kiedy składniki w miarę się połączą dodajemy cienkim strumieniem roztopione i lekko przestudzone masło

  4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę

  5. Po tym jak ciasto wyrośnie dzielimy je na 6-8 porcji, w zależności jak duże chcecie mieć bułki i formujemy okrągłe kulki

  6. Układamy je na blaszce, lekko spłaszczając, aby nadać im kształtu i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zostawiamy jeszcze na ok 15-20 minut aby lekko urosły i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem