Naleśniki z serkiem wiejskim i rokitnikiem

Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto powiedziałby, że nie lubi naleśników. Prawdopodobnie dlatego, że są jak gładkie płótno i można z nimi wyczarować praktycznie wszystko. Ja dziś postawiłam na prostotę w przypadku nadzienia – serek wiejski zmiksowałam z dżemem z rokitnika. Dlaczego serek wiejski? Bo jest delikatny i kremowy, a pływająca w nim odrobina śmietanki idealnie zadbała o konsystencję.

Rokitnikowy dżem z kolei zatroszczył się o kwaśny element całości.

 

Składniki:

Naleśniki

  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

Nadzienie

  • 250 g serka wiejskiego
  • 4 łyżki dżemu z rokitnika
  • Opcjonalnie świeże owoce i cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. W misce miksujemy jajka z mlekiem, cukrem i solą, a następnie dodajemy mąkę i ubijamy na gładkie, lejące się ciasto.
  2. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni delikatnie przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem roślinnym.
  3. Serek wiejski miksujemy na gładko, a następnie dodajemy do niego dżem i mieszamy.
  4. Gotowym twarożkiem smarujemy nasze naleśniki, zawijamy w rulony i podajemy z owocami.

 

 

 

 

 

Naleśniki z serkiem wiejskim i rokitnikiem

Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto powiedziałby, że nie lubi naleśników. Prawdopodobnie dlatego, że są jak gładkie płótno i można z nimi wyczarować praktycznie wszystko. Ja dziś postawiłam na prostotę w przypadku nadzienia - serek wiejski zmiksowałam z dżemem z rokitnika. Dlaczego serek wiejski? Bo jest delikatny i kremowy, a pływająca w nim odrobina śmietanki idealnie zadbała o konsystencję. 

Rokitnikowy dżem z kolei zatroszczył się o kwaśny element całości.

Ingredients

  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g serka wiejskiego
  • 4 łyżki dżemu z rokitnika
  • Opcjonalnie świeże owoce i cukier puder do podania

Instructions

  1. W misce miksujemy jajka z mlekiem, cukrem i solą, a następnie dodajemy mąkę i ubijamy na gładkie, lejące się ciasto

  2. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni delikatnie przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem roślinnym

  3. Serek wiejski miksujemy na gładko, a następnie dodajemy do niego dżem i mieszamy

  4. Gotowym twarożkiem smarujemy nasze naleśniki, zawijamy w rulony i podajemy z owocami