Galette z pomidorami i kozim serem

Lato to czas pomidorów, świeżych, soczystych, dojrzałych w słońcu i niezwykle aromatycznych. Nie potrzeba do nich wiele dodatków – odrobina czosnku, świeża bazylia i trochę koziego sera oraz parmezanu i voila! Rustykalna tarta czyli Galette gotowa. Smakuje świetnie na ciepło, ale można ją serwować także na zimno. Słodycz pomidorów malinowych perfekcyjnie współgra z kozim serem.

Ja do mojego galette wybrałam mąkę żytnią, ale spokojnie można zrobić z pszennej.

 

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 10 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie

  • 2 pomidory malinowe
  • 250 g kremowego sera koziego
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. Mąką siekamy z masłem, następnie dodajemy sól i mleko i zagniatamy ok 10 minut na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
  2. Pomidory roimy w plastry, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i liście bazylii, doprawiamy do smaku i mieszamy.
  3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm na placek, jego środek smarujemy serem kozim, na niego układamy pomidory i na wierzch ścieramy trochę parmezanu.
  4. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

 

 

 

 

Galette z pomidorami i kozim serem

Lato to czas pomidorów, świeżych, soczystych, dojrzałych w słońcu i niezwykle aromatycznych. Nie potrzeba do nich wiele dodatków - odrobina czosnku, świeża bazylia i trochę koziego sera oraz parmezanu i voila! Rustykalna tarta czyli Galette gotowa. Smakuje świetnie na ciepło, ale można ją serwować także na zimno. Słodycz pomidorów malinowych perfekcyjnie współgra z kozim serem.

Ja do mojego galette wybrałam mąkę żytnią, ale spokojnie można zrobić z pszennej.

Ingredients

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 10 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 pomidory malinowe
  • 250 g kremowego sera koziego
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan
  • bazylia

Instructions

  1. Mąkę siekamy z masłem, następnie dodajemy sól i mleko i zagniatamy ok 10 minut na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 20-30 minut

  2. Pomidory roimy w plastry, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i liście bazylii, doprawiamy do smaku i mieszamy

  3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm na placek, jego środek smarujemy serem kozim, na niego układamy pomidory i na wierzch ścieramy trochę parmezanu

  4. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach