Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami duszonymi w likierze Cointreau

Dawno nie było tu drożdżówek co? 😉 Obiecuję, że to póki co ostatni przepis na najbliższy czas, ale nie mogłam się oprzeć wypróbowaniu tego połączenia smakowego. Po tym jak odkryłam jak cudnie likier Cointreau komponuje się z owocami oszalałam na punkcie tego połączenia. W związku z tym bierzcie przepis i pieczcie, póki w sklepach są jeszcze dostępne truskawki i rabarbar!

Ah, no i obowiązkowo delikatna kruszonka na wierzch, dla tekstury oczywiście.

 

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 200 g  truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 ml likieru pomarańczowego Cointreau

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować ciasto, do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
  2. Podczas gdy ciasto rośnie szykujemy farsz i kruszonkę. Aby przygotować farsz truskawki kroimy w plasterki, a rabarbar w kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier i likier i dusimy ok 5 minut, aż owoce puszczą sok i zredukuje się on do postaci sosu.
  3. Robiąc kruszonkę zagniatamy razem wszystkie składniki. Ważne, żeby masło było zimne. Wstawiamy do lodówki, aby była schłodzona.
  4. Ciasto dzielimy na 6-8 porcji, w zależności jak duże chcemy drożdżówki, formujemy z nich kulki, które następnie rozciągamy formując coś na kształt owalnego gniazdka.
  5. W zagłębienie nakładamy farsz i posypujemy kruszonką.
  6. Pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach.

 

 

 

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami duszonymi w likierze Cointreau

Dawno nie było tu drożdżówek co? 😉 Obiecuję, że to póki co ostatni przepis na najbliższy czas, ale nie mogłam się oprzeć wypróbowaniu tego połączenia smakowego. Po tym jak odkryłam jak cudnie likier Cointreau komponuje się z owocami oszalałam na punkcie tego połączenia. W związku z tym bierzcie przepis i pieczcie, póki w sklepach są jeszcze dostępne truskawki i rabarbar!

Ah, no i obowiązkowo delikatna kruszonka na wierzch, dla tekstury oczywiście.

Ingredients

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 50 ml likieru pomarańczowego Cointreau
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny

Instructions

  1. Aby przygotować ciasto, do miski wrzucamy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia

  2. Podczas gdy ciasto rośnie szykujemy farsz i kruszonkę. Aby przygotować farsz truskawki kroimy w plasterki, a rabarbar w kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier i likier i dusimy ok 5 minut, aż owoce puszczą sok i zredukuje się on do postaci sosu

  3. Robiąc kruszonkę zagniatamy razem wszystkie składniki. Ważne, żeby masło było zimne. Wstawiamy do lodówki, aby była schłodzona

  4. Ciasto dzielimy na 6-8 porcji, w zależności jak duże chcemy drożdżówki, formujemy z nich kulki, które następnie rozciągamy formując coś na kształt owalnego gniazdka

  5. W zagłębienie nakładamy farsz i posypujemy kruszonką.Pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach