Orzeźwiająca lemoniada z rabarbaru

Lemoniada z rabarbaru to na lato idealny napój, w sam raz na orzeźwienie. Nie wspominając już o jej cudownym, głębokim różowym kolorze. Rabarbar sam w sobie jest dość kwaśny, ale podkręciłam go jeszcze sokiem z cytryny – uwielbiam kwaśne rzeczy, dlatego zdecydowałam, że warto wzbogacić go jeszcze o dodatkową witaminę C. Nie dawałam cukru a miód lipowy, dzięki czemu ma on lekki kwiatowy posmak.

Najlepiej smakuje schłodzona, bądź podawana z lodem. Wtedy orzeźwia najlepiej.

 

Składniki:

  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 3 cytryny
  • 1,5 litra wody
  • 3-4 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy i ucinamy końcówki, ale nie obieramy – to właśnie w skórce kryje się ten piękny kolor.
  2. łodygi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie ok 20 minut, a następnie odcedzamy i schładzamy.
  3. Po ostudzeniu do wywaru dodajemy miód i sok z cytryn i mieszamy dokładnie, a następnie schładzamy.