Kolorowa sałatka z fetą, tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

Lekkie sałatki sa idealne na każdą porę roku – lekkie i orzeźwiające – w sam raz, aby zaspokoić głód, ale też nie czuć efektu przejedzenia. Bardzo kolorowa sałatka kryje w sobie wiele dobrego – tuńczyka, słoną fetę, różnorodne sałaty, oliwki oraz kolorowe pomidorki.

Można ją zapakować do pojemnika i zabrać do pracy na lunch, lub serwować jako dodatek do obiadów. Tuńczyka można zastąpić innym składnikiem.

 

Składniki:

  • 150 g sera feta
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • garść pomidorków daktylowych
  • garść żółtych pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • mix sałat
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sok z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Do salaterki wsypujemy miks sałat. Umyte pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty. Fetę kroimy w kostkę i również wrzucamy do salaterki.
  2. Tuńczyka z puszki odcedzamy, lekko rozdzielamy widelcem mięso i łączymy z resztą składników. Dodajemy także oliwki w całości oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory z zalewy.
  3. W szklance łączymy 3 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką soku z cytryny i pieprzem oraz polewamy tak przygotowanym dresingiem sałatkę.
  4. Całość mieszamy delikatnie – sól nie jest potrzebna, ponieważ tuńczyk, feta i oliwki są słone.

 

5 from 2 votes
Print

Kolorowa sałatka z fetą, tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi

Lekkie sałatki sa idealne na każdą porę roku – lekkie i orzeźwiające – w sam raz, aby zaspokoić głód, ale też nie czuć efektu przejedzenia. Bardzo kolorowa sałatka kryje w sobie wiele dobrego – tuńczyka, słoną fetę, różnorodne sałaty, oliwki oraz kolorowe pomidorki.

Można ją zapakować do pojemnika i zabrać do pracy na lunch, lub serwować jako dodatek do obiadów. Tuńczyka można zastąpić innym składnikiem.

Ingredients

  • 150 g sera feta
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • garść pomidorków daktylowych
  • garść żółtych pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • mix sałat
  • oliwa z oliwek
  • oregano suszone lub świeże
  • sok z cytryny
  • pieprz

Instructions

  1. Do salaterki wsypujemy miks sałat. Umyte pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty. Fetę kroimy w kostkę i również wrzucamy do salaterki

  2. Tuńczyka z puszki odcedzamy, lekko rozdzielamy widelcem mięso i łączymy z resztą składników. Dodajemy także oliwki w całości oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory z zalewy

  3. W szklance łączymy 3 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką soku z cytryny i pieprzem oraz polewamy tak przygotowanym dresingiem sałatkę

  4. Całość mieszamy delikatnie – sól nie jest potrzebna, ponieważ tuńczyk, feta i oliwki są słone