Kolorowa sałatka z fetą, tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi
Lekkie sałatki sa idealne na każdą porę roku – lekkie i orzeźwiające – w sam raz, aby zaspokoić głód, ale też nie czuć efektu przejedzenia. Bardzo kolorowa sałatka kryje w sobie wiele dobrego – tuńczyka, słoną fetę, różnorodne sałaty, oliwki oraz kolorowe pomidorki.
Można ją zapakować do pojemnika i zabrać do pracy na lunch, lub serwować jako dodatek do obiadów. Tuńczyka można zastąpić innym składnikiem.
Składniki:
- 150 g sera feta
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- garść pomidorków daktylowych
- garść żółtych pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki zielonych oliwek
- 3-4 suszone pomidory z zalewy
- mix sałat
- oliwa z oliwek
- oregano
- sok z cytryny
- pieprz
Przygotowanie:
- Do salaterki wsypujemy miks sałat. Umyte pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty. Fetę kroimy w kostkę i również wrzucamy do salaterki.
- Tuńczyka z puszki odcedzamy, lekko rozdzielamy widelcem mięso i łączymy z resztą składników. Dodajemy także oliwki w całości oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory z zalewy.
- W szklance łączymy 3 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką soku z cytryny i pieprzem oraz polewamy tak przygotowanym dresingiem sałatkę.
- Całość mieszamy delikatnie – sól nie jest potrzebna, ponieważ tuńczyk, feta i oliwki są słone.
Kolorowa sałatka z fetą, tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi
Lekkie sałatki sa idealne na każdą porę roku – lekkie i orzeźwiające – w sam raz, aby zaspokoić głód, ale też nie czuć efektu przejedzenia. Bardzo kolorowa sałatka kryje w sobie wiele dobrego – tuńczyka, słoną fetę, różnorodne sałaty, oliwki oraz kolorowe pomidorki.
Można ją zapakować do pojemnika i zabrać do pracy na lunch, lub serwować jako dodatek do obiadów. Tuńczyka można zastąpić innym składnikiem.
Ingredients
- 150 g sera feta
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- garść pomidorków daktylowych
- garść żółtych pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki zielonych oliwek
- 3-4 suszone pomidory z zalewy
- mix sałat
- oliwa z oliwek
- oregano suszone lub świeże
- sok z cytryny
- pieprz
Instructions
-
Do salaterki wsypujemy miks sałat. Umyte pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do sałaty. Fetę kroimy w kostkę i również wrzucamy do salaterki
-
Tuńczyka z puszki odcedzamy, lekko rozdzielamy widelcem mięso i łączymy z resztą składników. Dodajemy także oliwki w całości oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory z zalewy
-
W szklance łączymy 3 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką soku z cytryny i pieprzem oraz polewamy tak przygotowanym dresingiem sałatkę
-
Całość mieszamy delikatnie – sól nie jest potrzebna, ponieważ tuńczyk, feta i oliwki są słone
uwielbiam fetę i tuńczyka więc świetne połączenie jak dla mnie 🙂 A czy lepiej tuńczyk w oleju czy w sosie właśnym? Właśnie troszkę próbuję zrzucić na lato i mam puszkę tuńczyka princes w sosie własnym, bo jednak jest troszkę lżejszy, zastanawiam się czy się sprawdzi 🙂
Hej Elizo!
Ja zwykle wykorzystuję w sosie własnym, głównie ze względu na to że jest lżejszy 🙂 ale w oleju też będzie ok, tylko warto go trochę z oleju odsączyć ręcznikiem papierowym.
Pozdrawiam
daj znać Elizko jak poszło bo też mam takiego i chętnie go do czegoś wykorzystam, pozdrawiam 🙂