Idealny letni obiad: młode ziemniaki z koperkiem, gzik i jajko sadzone

Kiedy myślicie o lekkim letnim obiedzie co macie przed oczami – dla mnie to jest właśnie jajko sadzone i pyry z gzikiem. Lekkie, delikatne i będące kwintesencją lata. Uwielbiam takie połączenia. W twarożku kryje się spora porcja świeżego szczypiorku, koperku i czosnku oraz kremowy jogurt, który stoi za jego konsystencją.

Jajko stanowi tylko dopełnienie tej idealnej – w moim mniemaniu kombinacji.

 

Składniki:

  • ok 6-8 młodych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • pęczek koperku i szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 250 g twarogu
  • 150 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Koperek i szczypiorek siekamy drobno. Część koperku zostawiamy do ziemniaków.
  2. Młode ziemniaki szorujemy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy po gotowaniu i dodajemy do nich masło oraz trochę koperku.
  3. Twaróg mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem i koperkiem oraz roztartym z solą czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Ugotowane ziemniaki podajemy z gzikiem i jajkami sadzonymi.

 

 

 

 

Idealny letni obiad: młode ziemniaki z koperkiem, gzik i jajko sadzone

Kiedy myślicie o lekkim letnim obiedzie co macie przed oczami - dla mnie to jest właśnie jajko sadzone i pyry z gzikiem. Lekkie, delikatne i będące kwintesencją lata. Uwielbiam takie połączenia. W twarożku kryje się spora porcja świeżego szczypiorku, koperku i czosnku oraz kremowy jogurt, który stoi za jego konsystencją.

Jajko stanowi tylko dopełnienie tej idealnej - w moim mniemaniu kombinacji.

Ingredients

  • ok 6-8 młodych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • pęczek koperku i szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 250 g twarogu
  • 150 ml jogurtu naturalnego

Instructions

  1. Koperek i szczypiorek siekamy drobno. Część koperku zostawiamy do ziemniaków

  2. Młode ziemniaki szorujemy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy po gotowaniu i dodajemy do nich masło oraz trochę koperku

  3. Twaróg mieszamy z jogurtem, szczypiorkiem i koperkiem oraz roztartym z solą czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem

  4. Ugotowane ziemniaki podajemy z gzikiem i jajkami sadzonymi