Sałatka z grillowanym halloumi, pieczonym burakiem i szparagami

Ser halloumi ma cudowny, delikatnie mleczny smak, który cudownie podbija się poprzez grillowanie. Z zewnątrz staje się chrupiący, a w środku sprężyście miękki. Dodałam go do sałatki, w której towarzyszy mu pieczony burak i lekko zgrillowane szparagi wraz z odrobiną parmezanu. Całość skropiona jest sezamowym dressingiem.

Sezamowy dressing stał się moim ulubionym i pojawi się tu jeszcze nie raz.

 

Składniki:

  • 1 pieczony burak
  • 3-4 szparagi
  • 150 g sera halloumi
  • parmezan
  • sałata rzymska

Dressing sezamowy

  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą

Przygotowanie:

  1. Sałatę rzymską myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Szparagi dokładnie płuczemy, aby nie było w nich piachu, łamiemy łodygę w dolnej części i grillujemy lekko.
  3. Halloumi kroimy w plasterki i również grillujemy na patelni.
  4. Upieczonego w folii buraka obieramy i kroimy w plasterki.
  5. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki na dressing i energicznie wstrząsamy.
  6. Do miski układamy sałatę, na nią buraka, ser, szparagi pocięte na kawałki, skrawamy kilka plastrów parmezanu i całość skrapiamy dressingiem.

 

 

 

 

Sałatka z grillowanym halloumi, pieczonym burakiem i szparagami

Ser halloumi ma cudowny, delikatnie mleczny smak, który cudownie podbija się poprzez grillowanie. Z zewnątrz staje się chrupiący, a w środku sprężyście miękki. Dodałam go do sałatki, w której towarzyszy mu pieczony burak i lekko zgrillowane szparagi wraz z odrobiną parmezanu. Całość skropiona jest sezamowym dressingiem.

Sezamowy dressing stał się moim ulubionym i pojawi się tu jeszcze nie raz.

Ingredients

  • 1 pieczony burak
  • 3-4 szparagi
  • 150 g sera halloumi
  • parmezan
  • sałata rzymska
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą

Instructions

  1. Sałatę rzymską myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki

  2. Szparagi dokładnie płuczemy, aby nie było w nich piachu, łamiemy łodygę w dolnej części i grillujemy lekko

  3. Halloumi kroimy w plasterki i również grillujemy na patelni

  4. Upieczonego w folii buraka obieramy i kroimy w plasterki

  5. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki na dressing i energicznie wstrząsamy

  6. Do miski układamy sałatę, na nią buraka, ser, szparagi pocięte na kawałki, skrawamy kilka plastrów parmezanu i całość skrapiamy dressingiem