Sałatka z grillowanym halloumi, pieczonym burakiem i szparagami
Ser halloumi ma cudowny, delikatnie mleczny smak, który cudownie podbija się poprzez grillowanie. Z zewnątrz staje się chrupiący, a w środku sprężyście miękki. Dodałam go do sałatki, w której towarzyszy mu pieczony burak i lekko zgrillowane szparagi wraz z odrobiną parmezanu. Całość skropiona jest sezamowym dressingiem.
Sezamowy dressing stał się moim ulubionym i pojawi się tu jeszcze nie raz.
Składniki:
- 1 pieczony burak
- 3-4 szparagi
- 150 g sera halloumi
- parmezan
- sałata rzymska
Dressing sezamowy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka tahini
- 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą
Przygotowanie:
- Sałatę rzymską myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki.
- Szparagi dokładnie płuczemy, aby nie było w nich piachu, łamiemy łodygę w dolnej części i grillujemy lekko.
- Halloumi kroimy w plasterki i również grillujemy na patelni.
- Upieczonego w folii buraka obieramy i kroimy w plasterki.
- W słoiczku mieszamy wszystkie składniki na dressing i energicznie wstrząsamy.
- Do miski układamy sałatę, na nią buraka, ser, szparagi pocięte na kawałki, skrawamy kilka plastrów parmezanu i całość skrapiamy dressingiem.
Sałatka z grillowanym halloumi, pieczonym burakiem i szparagami
Ser halloumi ma cudowny, delikatnie mleczny smak, który cudownie podbija się poprzez grillowanie. Z zewnątrz staje się chrupiący, a w środku sprężyście miękki. Dodałam go do sałatki, w której towarzyszy mu pieczony burak i lekko zgrillowane szparagi wraz z odrobiną parmezanu. Całość skropiona jest sezamowym dressingiem.
Sezamowy dressing stał się moim ulubionym i pojawi się tu jeszcze nie raz.
Ingredients
- 1 pieczony burak
- 3-4 szparagi
- 150 g sera halloumi
- parmezan
- sałata rzymska
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka tahini
- 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą
Instructions
-
Sałatę rzymską myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki
-
Szparagi dokładnie płuczemy, aby nie było w nich piachu, łamiemy łodygę w dolnej części i grillujemy lekko
-
Halloumi kroimy w plasterki i również grillujemy na patelni
-
Upieczonego w folii buraka obieramy i kroimy w plasterki
-
W słoiczku mieszamy wszystkie składniki na dressing i energicznie wstrząsamy
-
Do miski układamy sałatę, na nią buraka, ser, szparagi pocięte na kawałki, skrawamy kilka plastrów parmezanu i całość skrapiamy dressingiem
Leave a Comment