Drożdżowe z rabarbarem

W tym roku oszalałam na punkcie ciasta drożdżowego i drożdżówek. Ponieważ drożdżówek piekłam dużo postanowiłam dla odmiany zrobić klasyczne ciasto drożdżowe, ale zamiast mąki pszennej użyłam żytniej. Dzięki temu zyskało bardziej wyrazisty smak. Rabarbar dodał kwaśnego smaku, więc dla zbilansowania tego dodałam też słodką kruszonkę.

Po upieczeniu, kiedy ciasto ostygło posypałam je odrobiną cukru pudru.

 

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki żytniej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 łodygi rabarbaru

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko.
  2. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło.
  3. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
  4. Rabarbar myjemy i kroimy w kilkucentymetrowe paski.
  5. Zagniatamy kruszonkę, łącząc ze sobą mąkę, cukier i zimne masło.
  6. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem, a na nim  układamy kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy ok 25-30 minut w 170 stopniach.

 

 

 

 

Drożdżowe z rabarbarem

W tym roku oszalałam na punkcie ciasta drożdżowego i drożdżówek. Ponieważ drożdżówek piekłam dużo postanowiłam dla odmiany zrobić klasyczne ciasto drożdżowe, ale zamiast mąki pszennej użyłam żytniej. Dzięki temu zyskało bardziej wyrazisty smak. Rabarbar dodał kwaśnego smaku, więc dla zbilansowania tego dodałam też słodką kruszonkę.

Po upieczeniu, kiedy ciasto ostygło posypałam je odrobiną cukru pudru.

Ingredients

  • 500 g mąki żytniej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Instructions

  1. Do miski wsypujemy suche składniki i wbijamy jajko. Zaczynamy miksować na niskich obrotach hakiem i powoli wlewamy ciepłe mleko

  2. Chwilę zagniatamy i porcjami dodajemy miękkie masło

  3. Ciasto wyrabiamy łącznie ok 10 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia

  4. Rabarbar myjemy i kroimy w kilkucentymetrowe paski

  5. Zagniatamy kruszonkę, łącząc ze sobą mąkę, cukier i zimne masło

  6. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem, a na nim  układamy kawałki rabarbaru i posypujemy kruszonką

  7. Pieczemy ok 25-30 minut w 170 stopniach