Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej na jajku sadzonym, z sosem holenderskim

Wciąż jeszcze można dostać w sklepach zielone szparagi, więc śpieszę z tym jakże prostym i cudownym przepisem. Sos holenderski to jest niebo – a z jajkiem sadzonym i szparagami lekko zgrillowanymi w słonej szynce szwarcwaldzkiej, to jest niebo w gębie. Można podać je na śniadanie, lunch, jako lekki obiad, albo po prostu przekąskę w ciągu dnia.

Sos holenderski może i jest dość kaloryczny, ale raz na jakiś czas można sobie nie odmówić tej przyjemności.

 

Składniki:

  • 8-10 szparagów
  • 200 g szynki szwarcwaldzkiej (1 opakowanie)
  • 2 jajka

Sos holenderski

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy, zawijamy w szynkę po dwa lub trzy, w zależności od ich rozmiaru, a następnie grillujemy na patelni bez tłuszczu.
  2. Żółtka razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem mocno ubijamy na gładką masę.
  3. Masło rozpuszczamy i stopniowo dodajemy do żółtek, cały czas ubijając.
  4. Zgrillowane szparagi podajemy z jajkami sadzonymi (można do nich dodać pozostałe dwa białka) i polewamy sosem.

 

 

 

 

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej na jajku sadzonym, z sosem holenderskim

Wciąż jeszcze można dostać w sklepach zielone szparagi, więc śpieszę z tym jakże prostym i cudownym przepisem. Sos holenderski to jest niebo - a z jajkiem sadzonym i szparagami lekko zgrillowanymi w słonej szynce szwarcwaldzkiej, to jest niebo w gębie. Można podać je na śniadanie, lunch, jako lekki obiad, albo po prostu przekąskę w ciągu dnia.

Sos holenderski może i jest dość kaloryczny, ale raz na jakiś czas można sobie nie odmówić tej przyjemności.

Ingredients

  • 8-10 szparagów
  • 200 g szynki szwarcwaldzkiej (1 opakowanie)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy, zawijamy w szynkę po dwa lub trzy, w zależności od ich rozmiaru, a następnie grillujemy na patelni bez tłuszczu

  2. Żółtka razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem mocno ubijamy na gładką masę

  3. Masło rozpuszczamy i stopniowo dodajemy do żółtek, cały czas ubijając

  4. Zgrillowane szparagi podajemy z jajkami sadzonymi (można do nich dodać pozostałe dwa białka) i polewamy sosem