Sałatka z truskawkami, szparagami, prosciutto i grana padano

Włoska szynka prosciutto uwielbia słodycz. Nie bez powodu często łączona jest z melonem – prostota i smak w jednym. Dlatego ja postanowiłam ją połączyć z truskawkami w tej sałatce. Słona szynka i słodycz truskawek to idealne połączenie. Do tego wyrazisty ser grana padano i chrupiące zielone szparagi.

Całość dopełnia truskawkowy sos balsamico. Palce lizać.

 

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
  • 100 g truskawek
  • 2-3 plastry prosciutto
  • 3-4 zielone szparagi
  • ser grana padano
  • truskawkowy sos balsamico
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, łamiemy w dolnej części łodygi – szparag powinien złamać się dokładnie w miejscu, gdzie stara część łodygi przechodzi w sprężystą. Grillujemy je delikatnie na patelni.
  2. Truskawki również myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na połówki lub ćwiartki.
  3. Sałatę rzymską płuczemy, osuszamy i siekamy na paski.
  4. Do miseczek układamy porcję sałaty, na to dajemy kawałki truskawek, pokrojone szparagi, porwane kawałki prosciutto i płatki startego grana padano.
  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy sosem balsamico.

 

 

 

 

Sałatka z truskawkami, szparagami, prosciutto i grana padano

Włoska szynka prosciutto uwielbia słodycz. Nie bez powodu często łączona jest z melonem - prostota i smak w jednym. Dlatego ja postanowiłam ją połączyć z truskawkami w tej sałatce. Słona szynka i słodycz truskawek to idealne połączenie. Do tego wyrazisty ser grana padano i chrupiące zielone szparagi.

Całość dopełnia truskawkowy sos balsamico. Palce lizać!

Ingredients

  • 1 sałata rzymska
  • 100 g truskawek
  • 2-3 plastry prosciutto
  • 3-4 zielone szparagi
  • ser grana padano
  • truskawkowy sos balsamico
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Szparagi myjemy, łamiemy w dolnej części łodygi - szparag powinien złamać się dokładnie w miejscu, gdzie stara część łodygi przechodzi w sprężystą. Grillujemy je delikatnie na patelni

  2. Truskawki również myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na połówki lub ćwiartki

  3. Sałatę rzymską płuczemy, osuszamy i siekamy na paski

  4. Do miseczek układamy porcję sałaty, na to dajemy kawałki truskawek, pokrojone szparagi, porwane kawałki prosciutto i płatki startego grana padano

  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy sosem balsamico