Bób ze szparagami, soczewicą i serem haloumi

Ta sałatka jest praktycznie niczym danie. Niezwykle sycąca i bogata w białko, a do tego pełna dobrodziejstw lata. Powoli kończą się zielone szparagi, ale za to króluje bób, więc idealna pora połączyć je ze sobą. Do tego dodałam zieloną soczewicę i świeżą kolendrę oraz grillowany ser haloumi. Do tego lekki sos na bazie tahini, który dodaje orzechowego smaku.

To nie jest jedno z najbardziej efektownych dań, ale wierzcie mi, że smakuje obłędnie, najlepiej na ciepło.

 

Składniki:

  • 1 ser haloumi
  • 200 g bobu
  • 50 g zielonej soczewicyBób ze szparagami, soczewicą i serem haoluomi
  • 4-5 szparagów
  • świeża kolendra
  • 1 łyżeczka tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bób płuczemy i gotujemy aż zmięknie, a następnie obieramy z łupinek.
  2. Soczewicę namaczamy i gotujemy ok 20-30 minut, ugotowaną przekładamy do miski z bobem.
  3. Szparagi lekko grillujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Po szparagach grillujemy ser haloumi.
  4. Wszystko przekładamy do jednej miski i dodajemy posiekaną kolendrę.
  5. W słoiczku mieszamy roztarty czosnek, wodę, oliwę, sok z cytryny i pastę tahini z solą i pieprzem – najlepiej potrząsając energicznie aby składniki się połączyły.
  6. Polewamy wszystko sosem i lekko mieszamy.

 

 

 

 

 

 

Bób ze szparagami, soczewicą i serem haloumi

Ta sałatka jest praktycznie niczym danie. Niezwykle sycąca i bogata w białko, a do tego pełna dobrodziejstw lata. Powoli kończą się zielone szparagi, ale za to króluje bób, więc idealna pora połączyć je ze sobą. Do tego dodałam zieloną soczewicę i świeżą kolendrę oraz grillowany ser haloumi. Do tego lekki sos na bazie tahini, który dodaje orzechowego smaku.

To nie jest jedno z najbardziej efektownych dań, ale wierzcie mi, że smakuje obłędnie.

Ingredients

  • 1 ser haloumi
  • 200 g bobu
  • 50 g zielonej soczewicy
  • 4-5 szparagów
  • świeża kolendra
  • 1 łyżeczka tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Instructions

  1. Bób płuczemy i gotujemy aż zmięknie, a następnie obieramy z łupinek

  2. Soczewicę namaczamy i gotujemy ok 20-30 minut, ugotowaną przekładamy do miski z bobem

  3. Szparagi lekko grillujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Po szparagach grillujemy ser haloumi. Wszystko przekładamy do jednej miski i dodajemy posiekaną kolendrę

  4. W słoiczku mieszamy roztarty czosnek, wodę, oliwę, sok z cytryny i pastę tahini z solą i pieprzem - najlepiej potrząsając energicznie aby składniki się połączyły

  5. Polewamy wszystko sosem i lekko mieszamy